Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  phalaenopsis bellina
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Wanda N
E-mail: wawo101@wp.pl
Data: środa, 17 września 2008 20:40:18
Mam pytanie - czy ktoś hoduje falka bellinę ?

Autor: Gosia
E-mail: veroart@onet.eu
Data: środa, 17 września 2008 21:07:09
Wystarczy w zakładce szukaj wpisać hasło phalaenopsis bellina i wyświetli wszystkie wątki na jego temat.

Data: środa, 17 września 2008 21:32:28
Wiem i czytałam już na ten temat, ale potrzebna mi jest wiedza praktyczna kogoś kto już hoduje taką roślinę.

Autor: Agnieszka S
E-mail: depka3@wp.pl
Data: środa, 17 września 2008 21:50:15
Hoduje bellinkę ale jak na razie nie mam zbyt wielkich sukcesów. Storczyk ten potrzebuje większej wilgotności od innych phalaenopsisów. Umieściłam go więc w podłożu ze sporą ilością sphagnum wymieszanego z podłożem do storczyków. Korzenie znajdują się więc w mchu, na wierzchu jest zwykłe podłoże. Pilnuję żeby podłoże nie przesychało za bardzo. Jak na razie bellinki żyją, ale to młode roślinki więc jeszcze nie kwitły. Pewnie gorzej będzie zimą bo gdy grzeją u mnie w mieszkaniu jest bardzo ciepło i sucho. Zamierzam problem ten rozwiązać umieszczając doniczki na tackach z keramzytem. PHALAENOPSIS BELLINA NIE LUBI TEMPERATUR PONIŻEJ 20 STOPNI.
POZDRAWIAM
AGNIESZKA S.

Data: środa, 17 września 2008 22:14:14
Agnieszko dziękuję za informacje . Czy długo już masz swoją bellinkę ? Czy jak ją kupiłaś czy ją przesadzałaś ? W jakim była podłożu ? Czy od razu ją podlewałaś ? Ja swoją mam od kilku dni i boję się, żeby jej nie zmarnować. Jest w podłożu ze sphagnum, ale na wierzchu jest trochę to wszystko twardawe i nie wiem czy dołożyć jej na wierzch świeżego mchu czy korę. Stoi na większej podstawce z keramzytem z wodą.

Autor: Agnieszka S
E-mail: ANIES85@GAZETA.PL
Data: środa, 17 września 2008 23:56:39
Mam w sumie 4 bellinki,a właściwie 2 bellinki i 2 phalaenopsisy violacea. Jedną sadzonkę mam od prawie 2 lat. Była bardzo mała jak ją kupiłam, wtedy jej nie przesadzałam. Pozostałe 3 przesadziłam od razu bo w podłożu nie miały wcale mchu, zrobiłam im więc mieszankę, na dole troche kory, w środku mech i na wierzch kora, żeby mech nie przesychał za szybko. Jak na razie rosną jak na drożdżach i mają nowe korzonki i listki. Boję sie tylko co będzie zimą, bo jedną bellinkę zeszłej zimy prawie straciłam. Miała za sucho, nie stała na keramzycie, podlewałam za rzadko. Reanimacja w mchu się powiodła na szczęścieMyślę że nie musisz przesadzać, może trochę kory na wierzch jedynie.JEŚLI podłoże jest twardawe na wierzchu to może jest już za suche i można podlać.Podlać najlepiej wtedy jak podłoże trochę przeschnie, ale nie może wyschnąć całkowicie. Ja podlewam w lecie raz na tydzień, a zimą pewnie będe trochę częściej, ale generalnie patrzę w jakim stanie są korzenie, nie pozwalam im zblednąć całkowicie.Myślę że wszystko zależy od tego jakie masz warunki w mieszkaniu, jaka wilgotność. U mnie zimą jest bardzo sucho, dlatego zwiększam podlewanie i wilgotność,ale zasadniczo we wszystkich poradach jakie czytłam jest napisane na odwrót. Mam nadzieję że choc trochę pomogłam, niestety nie jestem ekspertem i też się uczę dopiero na własnych błędach.Pozdrawiam

Data: czwartek, 18 września 2008 00:52:10
Bardzo dziękuję - myślę, że wykorzystam Twoje doświadczenia . Czy masz jeszcze jakieś inne storczyki ? A może byś pokazała swoją kolekcję

Autor: Joanna Piekarska
E-mail:  
Data: czwartek, 18 września 2008 01:14:50
Mam dwie i nie zauważyłam, aby były trudniejsze niż pozostałe botaniczne gatunki i hybrydy Phalaenopsis. Obie rosną w doniczkach z luźno ułożonym sphagnum. Gdy je kupiłam rosły w korze, ale ponieważ zauważyłam, że gatunki botaniczne rosną u mnie zdecydowanie lepiej w mchu, po krótkiej aklimatyzacji je przesadziłam. Obie rośliny wiszą w oknie, dzięki czemu sphagnum zdecydowanie szybciej przesycha. Podlewam, gdy całkowicie przeschną. Sporadycznie nawożę dolistnie, a poza tym ich nie zraszam. Wilgotność powietrza mają taką jaka akurat panuje na parapecie - w żaden sposób jej nie podnoszę - teraz wynosi 60%. Jedna właśnie wypuszcza pęd kwiatowy i to będzie jej pierwsze kwitnienie. A druga jest jeszcze bardzo mała.
Życzę powodzenia w uprawie.

Pozdrawiam
Joanna

Autor: monika mross
E-mail:  
Data: czwartek, 18 września 2008 08:18:52
Potwierdzam latwosc uprawy Phal. bellina.
Swojego mam od 1.5 roku i rosnie wysmienicie.
Uprawiam go w akwarium razem z kilkoma innymi storczykami,nad ktorymi sie troszke bardziej "trzese".
Cale lato akwarium stalo na wschodnim oknie,gdzie operowalo slonce do godziny 11.30.
Roslina rosnie w plastikowej doniczce i samej korze.
Nawozilam przy kazdym podlewaniu,ale zawartosc nawozu w wodzie byla minimalna.
Doswietlam troche.
I to wszystko....

Data: czwartek, 18 września 2008 09:11:21
Dziękuję wszystkim za wskazówki i informacje na temat hodowli belliny. Mam prośbę - zaprezentujcie swoje roślinki . Pozdrawiam. Wanda

Autor: monika mross
E-mail:  
Data: czwartek, 18 września 2008 18:31:13
Byc moze to jedna z ostatnich prezentacji moich Phalaenopsis...
Tak mnie omotaly Dendrobia!
Tym chetniej pokaze mojego Phalaenopsis bellina.
monika

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: wtorek, 20 marca 2012 19:47:47
Witam

Od pewnego czasu szukam siatki takiej jak na tym zdjęciu (lub podobnej) do swojej szklarenki ze storczykami. Może ktoś z Was ma tego rodzaju podstawę pod doniczki w swoich "szklarenkach" i wie, gdzie takie kupić? Jeśli bywają w marketach budowlanych, to w jakich działach ich szukać? Biorę pod uwagę tylko z wykonane z tworzywa sztucznego, bo już wypraktykowałam różne metalowe podkładki zrobione z podstawek pod garnki itp. Nawet je zabezpieczałam farbą, ale i tak po krótkim czasie rdzewiały stojąc w wodzie nalanej na dno terrarium. Pozdrawiam Agnieszka

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl