Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Phalaenopsis regneriana v.coerulea x pulcherrima
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: środa, 2 czerwca 2004 10:36:06

Witam,

to obiecane zdjęcie ponad rocznej siewki w/w phalaenopsisa, o czym dyskusja toczyła się wczoraj na Forum PTMO...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: środa, 2 czerwca 2004 13:30:09
Witam ,
chyba genetyk potrzebny .
Moje młode bardziej zielone liście są jakby w cętki.

Ten liść z prawej strony ma naciągane 2cm długości. Reszta liści to jego mleczne liście .

A takie ma młode korzonki.
Może porównamy jeszcze czyjąś roślinę .
Pozdrawiam
Ewka

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@cad.pl
Data: środa, 2 czerwca 2004 13:35:08
Hmmmm....

Jeśli ten mój jest z tej samej dostawy, to tego swojego chyba dokarmiasz rosołem i sztukami mięsa...

Pozdrawiam
W.

Data: środa, 2 czerwca 2004 14:04:23

Witam,

wszystkie były z tego samego słoika...różniące się co najwyżej nieco wielkością
Dokarmianie?.......może jak śpię to on się wykrada do lodówki i wsuwa Saint Agur?

Pozdrawiam,
Grażyna

E-mail:  
Data: środa, 2 czerwca 2004 14:26:47
Witajcie ,
dla mnie te trzy rośliny, to zupełnie coś innego, mają inny pokrój liści i całej rośliny, kolor, trzon z którego wyrastają liście.
Może tam stały obok, w czasie wystawy jeszcze inne siewki . Ludzie oglądali i zamienili metki .
Moja była opisana na doniczce, przyklejony plaster z opisem.
Dostałam ją od Grażyny bezpośrednio, to moja nagroda za przegraną w konkursie na forum Orchidarium , bez wybierania.
Bardzo jestem ciekawa co mam ?
Pozdrawiam
Ewka

Data: środa, 2 czerwca 2004 15:28:02

Witajcie,

starsze, pierwsze liście w mojej roślinie wyglądają tak jak te u Witka... dopiero te 2 najmłodsze, a największe, są już inne, bardziej wydłużone........
Natimiast zupełnie nie rozumiem tego cętkowania na liściach u Ewki - może się opalały przez sitko?

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: środa, 2 czerwca 2004 16:38:20
posłuchajcie a może jak to u mieszanek u każdego z dzieci wychodzą inne cechy rodziców?
I tak z rozwiązaniem tego problemu będziecie musieli poczekać do wydania kwiatów.
Sami kiedyś pisaliście że warunki chowu takie same a jednak u każdego inne.
U Grażyny pod sztucznym światłem więc i liście długie a u Witolda pewnie przy świetle naturalnym?
pozdrawiam beata

Autor: Beata Sobieszczańska
E-mail:  
Data: środa, 2 czerwca 2004 18:27:20

Witajcie,

Moje maluchy mają 4cm-5cm zielone 'mleczne chyba'liście.
O dziwo nowe listki , które zaczęły rosnąć na wiosnę są tak jak u Pani Ewy nakrapiane.
W najbliższym czasie postaram się wstawić zdjęcie , to porównamy.

Pozdrawiam
Beata

Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@kowalska-stiasny.com.pl
Data: piątek, 20 lipca 2007 11:30:31
Witam,
odgrzebałem temat po dość długim czasie, ale właśnie doczekałem się kwitnienia tej rośliny.

Gdy trzy lata temu dostałem maleńką sadzonkę z trzema listkami (moją pierwszą zresztą sadzonkę storczyka) poszukałem w internecie wiadomości na temat jej rodziców. Z moich poszukiwań wynikło, że właściwa nazwa krzyżówki to Doritis regnieriana (syn. Phalaenosis regnieriana) x Doritis pulcherrima v. coerulea (syn. Phalaenopsis pulcherrima v. coerulea). Jedynie Doritis pulcherrima ma formę coerulea więc taka nazwa chyba jest prawidłowa. Wcześniej rośliny te zaklasyfikowano do rodzaju Phalaenopsis, ale obecnie zostały przeniesione do rodzaju Doritis. Nie jestem tylko pewien, czy krzyżówka nie powinna nazywać się Doritaenopsis

W zeszłym roku we wrześniu pojawił się pęd kwiatowy, ale listopadowe spadki temperatury i krótki dzień spowodowały, że zasechł. Albo była to jeszcze zbyt młoda roślina na kwitnienie? W tym roku pęd pojawił się wcześniej, wyrósł jak poprzednio prawie ze środka rozety, dorósł do ok. 35 cm i pojawiły się pąki. Niestety, cztery zaschły, ale jeden wczoraj otworzył się! Jest bardzo intensywnie różowy. Pęd dalej się wydłuża, może jeszcze będzie więcej kwiatów. Liście mają do 10 cm długości, więc raczej to miniaturowa krzyżówka Są lekko nakrapiane, a od spodu purpurowe.

No to teraz zdjęcia:

Tu zbliżenie na sposób "zamontowania" warżki:

I jeszcze dla porównania skali:

Ciekaw jestem, jak zakwitła ta krzyżówka u Państwa.

pozdrawiam,
Piotr

E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: piątek, 20 lipca 2007 19:54:07
Wiesz co, wstyd powiedzieć, ale moja roślina 'jest', prawie się nie zmieniła .
Jak tylko znajdę chwilę, zrobię zdjęcie przy udziale linijki , tak dla porównania.

Te rośliny nie były z jednej matki ani ojca, nawet nie były z jednej 'flaszki'.

Moje gratulacje Piotrze, śliczna roślina i bardzo ładny i ciekawy kwiat .

Pozdrawiam
ewka

Autor: Joanna Piekarska
E-mail:  
Data: piątek, 20 lipca 2007 22:27:53
Piotrze, gratuluję kwitnienia. Kwiatek śliczny.

W książce Grussa i Wolffa o Phalaenopsis znalazłam, że nazwa Phalaenopsis regnieriania to synonim Doritis pulcherrima. Ta sama informacja jest na stronie http://www.phals.net/doritis/pulcherrima/index_e.html
Doritis (Phalaenopsis) regnieriana nie ma w rejestrze orchidei: http://www.rhs.org.uk/plants/registerpages/orchidsearch.asp

Czyżby więc prawidłowa nazwa to po prostu Doritis pulcherrima? To gatunek bardzo zmienny zarówno jeśli chodzi o kolor jak i kształt kwiatu. Więc może to krzyżówka 2 różnych form Doritis pulcherrima?

Pozdrawiam
Joanna

E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: piątek, 20 lipca 2007 22:36:46
Tak na szybko,

Doritis regnieriana (Rchb.f.) Holttum, Kew Bull. 19: 212 (1965).
Phalaenopsis regnieriana Rchb.f., Gard. Chron. 1887(2): 746 (1887).

Przepraszam, ale mam sporo pracy jeszcze na dzisiejszą noc.

Pozdrawiam
ewka

E-mail:  
Data: piątek, 20 lipca 2007 23:46:33
"Phalaenopsis regnieriana Rchb.f., Gard. Chron. 1887(2): 746 (1887)" - Gruss i Wolff również powołują się na ten rejestr, ale jednocześnie piszą, że to synonim Doritis pulcherrima. Z informacji zawartych w ich książce wynika, że Doritis pulcherima, to obowiązująca dziś nazwa dla wcześniejszej nazwy Phalaenopsis regnieriana. Czy to znaczy, że w jakimś momencie stwierdzono, że Phalaenopsis regnieriana i Doritis pulcherrima to ten sam gatunek? Czy może Gruss i Wolff podają niewłaściwą informację, albo te dane już są nieaktualne (to książka z 1995)?

Pozdrawiam
Joanna

Autor: Halina Roszkowska
E-mail: halina.roszkowska@paphiopedilum.pl
Data: sobota, 21 lipca 2007 06:22:44
Pani Joanno,
systematyka jest dziedziną, w której ciągle ktoś robi porządki i powstaje nowy bałagan

A książka Grussa i Wolfa jest świetna, to klasyka w najlepszym wydaniu, chociaż w szczegółach pewnie miała prawo się zdeaktualizować.

Pozdrawiam
Halina

E-mail:  
Data: sobota, 21 lipca 2007 14:11:33
Pani Halino,
ja również uważam, że książka Grussa i Wolffa jest super. I strasznie się cieszę, że ją kupiłam.
Wiem, że w systematyce ciągle coś się zmienia. Więc informacje w tej kwestii podawane przez tych autorów w 1995 r. mogą być dziś już nieaktualne. Zaciekawiło mnie jednak, gdzie można znaleźć aktualne i rzetelne informacje. Szukałam wczoraj trochę w sieci i znalazłam między innymi, że Doritis pulcherrima ma m.in. formę regnieriana i w związku z tym stosowane są zamiennie nazwy Doritis regnieriana i Doritis pulcherrima f. regnieriana - ale na ile jest to wiarygodna informacja, nie potrafię ocenić.
Czy jest w sieci dostępny rejestr, który ostatecznie (tj. na dzień dzisiejszy) rozstrzyga, czy są to różne gatunki czy też różne formy tego samego gatunku?

Pozdrawiam
Joanna

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: sobota, 21 lipca 2007 23:28:22
Co do tej rośliuny to daleko szukać nie trzeba, proszę popatrzeć na wypowiedź p. Jerzego A. Kopiasa:
http://www.storczyki.pl/forum/table_view.php3?bn=storczyk_storczyki1&key=1157925632
Oto wyjaśnienie co do pochodzenia i tej jak sądzę rośliny.
Choć lagrelle ma wciąż osobno Phalaenopsis regnieriana
Pozdrawiam
Ps. A gdzie kwiat Grażyny?

E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 22 lipca 2007 08:19:54

No niestety , mojego dopadła "śmiertelna plamistość" i wylądował w śmieciach...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Ja
E-mail:  
Data: niedziela, 22 lipca 2007 09:27:25
Wszystkie tajemnice dotyczące tej hybrydy są wyjaśnione:
http://storczyki.pl/forum/view.php3?bn=storczyk_storczyki1&key=1161862103&first=&last=

Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@kowalska-stiasny.com.pl
Data: wtorek, 24 lipca 2007 12:11:19
...i wszystko jasne
Bardzo dziękuję za informacje. Roślina została u mnie oficjalnie przemianowana na Doritis pulcherrima.
A pęd kwiatowy nadal się wydłuża...

pozdrawiam serdecznie,
Piotr Bałdyga

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl