Autor: |
Piotr Bałdyga |
E-mail: |
baltyk@kowalska-stiasny.com.pl |
Data: |
piątek, 20 lipca 2007 11:30:31 |
Witam,
odgrzebałem temat po dość długim czasie, ale właśnie doczekałem się kwitnienia tej rośliny.
Gdy trzy lata temu dostałem maleńką sadzonkę z trzema listkami (moją pierwszą zresztą sadzonkę storczyka) poszukałem w internecie wiadomości na temat jej rodziców. Z moich poszukiwań wynikło, że właściwa nazwa krzyżówki to Doritis regnieriana (syn. Phalaenosis regnieriana) x Doritis pulcherrima v. coerulea (syn. Phalaenopsis pulcherrima v. coerulea). Jedynie Doritis pulcherrima ma formę coerulea więc taka nazwa chyba jest prawidłowa. Wcześniej rośliny te zaklasyfikowano do rodzaju Phalaenopsis, ale obecnie zostały przeniesione do rodzaju Doritis. Nie jestem tylko pewien, czy krzyżówka nie powinna nazywać się Doritaenopsis
W zeszłym roku we wrześniu pojawił się pęd kwiatowy, ale listopadowe spadki temperatury i krótki dzień spowodowały, że zasechł. Albo była to jeszcze zbyt młoda roślina na kwitnienie? W tym roku pęd pojawił się wcześniej, wyrósł jak poprzednio prawie ze środka rozety, dorósł do ok. 35 cm i pojawiły się pąki. Niestety, cztery zaschły, ale jeden wczoraj otworzył się! Jest bardzo intensywnie różowy. Pęd dalej się wydłuża, może jeszcze będzie więcej kwiatów. Liście mają do 10 cm długości, więc raczej to miniaturowa krzyżówka Są lekko nakrapiane, a od spodu purpurowe.
No to teraz zdjęcia:

Tu zbliżenie na sposób "zamontowania" warżki:

I jeszcze dla porównania skali:

Ciekaw jestem, jak zakwitła ta krzyżówka u Państwa.
pozdrawiam,
Piotr |
|
|