Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Nowa roślina. Co to za choroba?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ania W
E-mail: aniamw27@o2.pl
Data: niedziela, 28 września 2008 12:07:17
Mam problem. Kupiłam roślinę, która ma chore liście. To Sophrolaelia. Jeden ze starszych liści jest pęknięty, a na młodych są brązowe plamy, które budzą moje obawy. Przeczytałam, że to może być albo wirus, albo antraknoza, albo skutki niewłaściwej gospodarki wodno-świetlnej, albo plamistość liści. Nie umiem sama postawić właściwej diagnozy. A może ten storczyk ma kilka chorób na raz . Boje się zastosować jakiś środek nie będąc całkiem pewna z czym mam do czynienia.Proszę o sugestie i podpowiedzi.
I jeszcze jedno pytanie; Kupiłam brassavolę nodosę, mającą korzonki o długości od ok. 0,5 do 1 cm (trafiła do mnie w takim stanie), w kolorze brązowym, ale dość jędrne i przesadziłam do koszyczka, podłoże kora, skała wulkaniczna, torf, stoi na oknie pd-wsch, wilgotność 50-80%. Czy przy tak małych korzeniach nie będzie potrzebne dodatkowe zraszanie liści,czy lepiej tylko podłoże. A może lepiej wstawiać całą do wody po przeschnięciu podłoża. Proszę o porady

Data: niedziela, 28 września 2008 12:09:29

Data: niedziela, 28 września 2008 12:11:27

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: niedziela, 28 września 2008 19:36:22
Brassavola nodosa jest bardziej zagrożona. Napewno lepiej raz na tydzień robić jej kąpiel w odpowiedniej wodzie. Ja zaryzykowałabym i raz spryskałabym lekko i słabszym niż w instrukcji roztworem Asahi SL. To jednak jest ryzyko. Wodą lepiej nie zraszać ale utrzymywać wysoką wilgotność.
Sophrolaelia ma jakąś chorobę, jak piszesz, grzybową najprawdopodobniej. Walka z tym to walka z wiatrakami. Poza tym jeśli roślina będzie bytowała w dobrych warunkach to sama infekcję ograniczy i wyrówna do biologicznej równowagi. Przeciwnie się dzieje ze szkodnikami. Radzę dobrze rośliny obejrzeć. Przez lupę i dobrym świetle.
Kiedyś podobną Brassavola nodosa kupiłam i nic z tego nie wyszło. Trochę zbyt mikre te roślinki są sprzedawane. Marta

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl