Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  nareszcie jest - moje orchidarium :)
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Gosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: wtorek, 7 października 2008 22:49:00
W końcu udało mi się dumną posiadaczką osobistego orchidarium. Jeszcze co prawda w wersji roboczej.
Brakuje kilku roślin do posadzenia, czekam też na dostawę świetlówek dla roślin Life Glo II (nie działają przez to dwie lampy - jedna górna i jedna dolna)i zastanawiam się też czy nie dołożyć jeszcze mocniejszego wentylatora.
orchidarium ma rozmiary bez dolnej szafki na której stoi: wys 150cm, szer 100cm i głębokość 50cm.
Wygląda jeszcze dosyć ubogo ale mam nadzieję, że z czasem się w nim zagęści
Oczywiście testuje swoje umiejętności fotografowania przy "dziwnym świetlówkowym" oświetleniu i na razie idzie mi marnie Mam nadzieję że jak już rośliny się zaklimatyzują i rozrosną na dobre, będę mogła pochwalić się też kwiatami a nie tylko zieleniną

Panu Jerzemu dziękuję za inspirację do budowy pnia epifitycznego. Dzięki Pana prezentacji mój małżonek mógł się tutaj bardzo wykazać

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: środa, 8 października 2008 07:25:19
Ohhh - przepiekne! Serdecznie gratuluje i calym sercem rozumiem pani radosc. Ja jestem posiadaczka orchidarium od zeszlej zimy - fantastyczna zabawa!!! Moge sie podpytac skad pochadzi cala armatura oswietleniowa?
Powodzenia!

Autor: Gosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: środa, 8 października 2008 09:42:00
Dziękuję za ciepłe słowa Pani Kamilo Na razie jestem jeszcze pełna obaw jak to wszystko będzie z czasem rosło?
Belki oświetleniowe kupiłam przez internet w zooplusie (nigdzie nie mogłam trafić na polskich stronach takich które by mi pasowały, niestety w moim małym miasteczku jest ubogo jeśli chodzi o taki sprzęt) ale widziałam już te same w innym sklepie internetowym i tańsze
Są to belki Hagen Glo - regulowane jeśli chodzi o rozstaw i mocowane albo do brzegow albo mozna je od góry podwieszać za uchwyty.
Moje to każda na 2 świetlówki T5 39W. Założyłam im przemiennie 2 świetlówki Hagena Life Glo II i świetlówki Sylvania Gro Lux. Na dole w poprzek mam zamontowaną słabszą świetlówkę T5 - osłoniętą szklanym kontownikiem, na razie zwykłą, czekającą na wymianę.
Zobaczę z czasem jak to się sprawdza i czy nie trzeba będzie jeszcze dołożyć pionowej - bocznej belki Hagena od długości 120 cm na jedną świetlówkę.
Czytałam Pani post o orchidarium na innym forum i strasznie podobały mi się rozwiązania ze strony jaką Pani tam podawała - jednak dla mnie za dużo byłoby perturbacji ze sprowadzaniem tych systemów z zagranicy... ale to owalne orchidaria mają tam boskie
Nie wspominając Pani Kamilo o Pani własnym orchidarium, które mnie zawsze zachwyca prezentowanymi roślinami

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl