Autor: |
Gosia |
E-mail: |
m.wegner@op.pl |
Data: |
środa, 8 października 2008 09:42:00 |
Dziękuję za ciepłe słowa Pani Kamilo Na razie jestem jeszcze pełna obaw jak to wszystko będzie z czasem rosło?
Belki oświetleniowe kupiłam przez internet w zooplusie (nigdzie nie mogłam trafić na polskich stronach takich które by mi pasowały, niestety w moim małym miasteczku jest ubogo jeśli chodzi o taki sprzęt) ale widziałam już te same w innym sklepie internetowym i tańsze 
Są to belki Hagen Glo - regulowane jeśli chodzi o rozstaw i mocowane albo do brzegow albo mozna je od góry podwieszać za uchwyty.
Moje to każda na 2 świetlówki T5 39W. Założyłam im przemiennie 2 świetlówki Hagena Life Glo II i świetlówki Sylvania Gro Lux. Na dole w poprzek mam zamontowaną słabszą świetlówkę T5 - osłoniętą szklanym kontownikiem, na razie zwykłą, czekającą na wymianę.
Zobaczę z czasem jak to się sprawdza i czy nie trzeba będzie jeszcze dołożyć pionowej - bocznej belki Hagena od długości 120 cm na jedną świetlówkę.
Czytałam Pani post o orchidarium na innym forum i strasznie podobały mi się rozwiązania ze strony jaką Pani tam podawała - jednak dla mnie za dużo byłoby perturbacji ze sprowadzaniem tych systemów z zagranicy... ale to owalne orchidaria mają tam boskie 
Nie wspominając Pani Kamilo o Pani własnym orchidarium, które mnie zawsze zachwyca prezentowanymi roślinami |
|
|