Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  KARATE ZEON- jak rozcieńczyć???
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: agna82
E-mail:  
Data: piątek, 10 października 2008 20:17:23
Witam, zakupiłam środek na przędziorki dla moich falków: Krate Zon 050 CS firmy Target i mam problem z rozcieńczeniem tego. w jakich proporcjach rozcieńczyć aby opryskac falki???

Pozdrawiam

Autor: Piotr D.
E-mail: obuwik1@wp.pl
Data: piątek, 10 października 2008 21:05:18
Cała instrukcja obsługi preparatu powinna być zamieszczona na ulotce informacyjnej dołaczonej do każdego opakowania. Jeśli takowej nie mam, to zalecane stężenie to 0,05% (50 ml w 100 litrach wody), lub jak kto woli 0,05 ml na 1 litr wody.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w zwalczeniu tego paskudztwa

E-mail:  
Data: piątek, 10 października 2008 21:09:24
hmm a czym odmierzyć te 0,05ml ?????

Autor: Mirka
E-mail: bryanka0@wp.pl
Data: piątek, 10 października 2008 21:15:04
Wydaje mi sie za zawsze dolaczona jest miarka.

E-mail:  
Data: piątek, 10 października 2008 21:22:11
Tak jest ale najmniejsza skala to 0,5ml a ja potrzebuje odmierzyć 0,05/1l

Autor: kasia
E-mail: kasiakotas@interia.eu
Data: piątek, 10 października 2008 21:24:58
a moze strzykawka?

E-mail:  
Data: piątek, 10 października 2008 21:26:43
Panie Piotrze chyba nalezy rozcieńczyć 0,5 / 1 litr a nie 0,05/ 1 litr

Data: sobota, 11 października 2008 12:40:24
Słuszna uwaga należy odmierzyć 0,5 ml preparatu na 1 litr wody. Ale jak by ktos odmierzyl 0,05 ml/1 litr wody tez by preparat zadzialał.

Jeszcze najwazniejsza uwaga dotyczaca zwalczania przedziorka. Szkodnika tego należy zwalczac przynajmniej 3 preparatami !!!! gdyż bardzo szybko sie uodparnia na jeden preparat stosowany cały czas. Jutro podam szczeguły na ten temat i zalecane preparaty, gdyz wszystkie materialy na ten temat mam w pracy.
Pozdrawiam

E-mail:  
Data: sobota, 11 października 2008 12:54:20
ooo... świetnie dziękuję bardzo będę czekać na nowe wiadomości i preparaty

Pozdrawiam

Autor: Krasnal
E-mail: kkrasnal@op.pl
Data: niedziela, 12 października 2008 12:16:51
agna82
Ja takie ilości odmierzam strzykawką

Data: niedziela, 12 października 2008 16:40:28
Witam ponownie . Zgodonie z wczesniejszą obietnicą podaje zalecenia dotyczące zwalczania przedziorka w uprawach roślin ozdobnych pod osłonami. Preparaty przędziorkobójcze podzielono na kilka grup, ze względu na działanie na różną faze rozwojową szkodnika.

Larwy można niszczyć w okresie wegetacji preparatami:
Apollo 500 SC, Apollo Plus 060 OF, Cascade 050 EC, Nissorun 050 EC, Magus 200 SC, Ortus 05 SC;

Osobniki dorosłe można niszczyć:
Talstar 100 EC, Rufast 150 EC;

Wszystkie stadia rozwojowe (jaja, larwy i osobniki dorosłe), zwalcza się mieszaninami dwuskładnikowymi preparatów:
Nissorun 050 EC + Talstar 100 EC, Apollo 500 SC + Talstar 100 EC, Apollo 500 SC + Mitac 200 EC, Nissorun 050 EC + Vertimec 018 EC.

Stężenia poszczególnych preparatów znajdują sie na ulotkach inforacyjnych dołączonych do każdego preparatu.

Pozdrawiam i życzę jak najmniej szkodników

Autor: Agnieszka
E-mail:  
Data: niedziela, 12 października 2008 16:52:21
Dziękuję za wyczerpujacą odpowiedź, natomiast jak można zwalczyć wełnowce, dziś znalazłam jednego osobnika na kwiatku hmmm i już się martwię... spróbuję naturalna metodę bez chemi czyli olej i ludwik

Data: niedziela, 12 października 2008 17:08:32
Jak jest go mało to można zmyć wodą lub woda z ludwikiem i po kilku dniach zabieg należy pownownie wykonać. Njlepiej jest opłukac roślinę pod niezvbyt silnym strumieniem wody. Należy szeczgolnie uwzględniając miejsca trudno dostepne.
Jeśli chodzi o olej,czy ma Pani na mysli olej spożywczy?, jeli tak to odradzam !!!!!Zastosowanie spowoduje zatkanie przetchlinek na liściu i w konsekwencji smierec rośliny
Natomiasyt jeśli chodzi o preparat chemiczny to najlepszy i zarazem niezawodny jest Prowado, zarówno w areozolu jak i w formie cieczy.

Pozdrawiam

E-mail:  
Data: niedziela, 12 października 2008 17:57:01
tylko mam mały dylemat, ponieważ wełnowca zauważyłam i sciągnełam z tylniej strony kwiatu. na niektórych są widoczne kropki lekko brązowe a jeden więdnie rozkładam ręcę czy spryskać wodą z ludwikiem kwiaty??? ale obawiam się że je stracę i pęd będzie do obcięcia hmm co robić??

Autor: Paweł
E-mail:  
Data: niedziela, 12 października 2008 19:08:28
Obciąć pęd i nie żałować. Na pewno wypuści następny, a jak się rozmnożą, to będzie po całym kwiatku.

E-mail:  
Data: niedziela, 12 października 2008 19:25:33
chyba tak zrobię...dziękuje

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: niedziela, 12 października 2008 19:55:14
Wełnowce najwygodniej zwalczyć brykietami TARCZNIK. Ja stosuję stężenie o połowę mniejsze. Trzeba po dwóch tygodniach operację powtórzyć i jeszcze ostatni, trzeci raz i po zawodach wełnowców . Wiele razy tak robiłam i z dobrym skutkiem. Marta

E-mail:  
Data: niedziela, 12 października 2008 20:55:38
Tzn wkłada pani do doniczni 12cm 1/2 brykietu zaraz po podlaniu? czy pani to rozpuszcza??

Autor: tomek chelm
E-mail:  
Data: wtorek, 13 grudnia 2011 15:24:11
Niestety na ulotce Nissorun jest podane tylko stężenie dla jabłoni... Czy ktoś może podać stężenie dla roślin ozdobnych ?

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl