Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Cambra Nelly Isler problem z nowymi przyrostami
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Winter
E-mail:  
Data: poniedziałek, 20 października 2008 15:49:02
Witam,
Mam 4 Phalenopsis oraz Cambrie - sądzę, że to odmiana "Nelly Isler". I jej właśnie dotyczą moje wątpliwości. Kupiłam ją w czerwcu na giełdzie, po przekwitnięciu zaczął jej rosnąć nowy przyrost i teraz wygląda jak na zdjęciu. Niestety jest trochę pofałdowany - zbyt niska wilgotność, jak sądzę. Ale tym co mnie martwi jest jego wielkość. Czy on nie powinien być po tylu miesiącach większy? Liście są znacznie mniejsze od tych, ze starej pseudobulwy. Czy one jeszcze urosną?

Roślina rośnie na południowym oknie, w lecie była cieniowana żaluzjami. Podlewana raz w tygodniu, raz na dwa tygodnie nawożona nawozem dla storczyków, zgodnie z zaleceniami producenta.

Bardzo proszę o poradę bardziej zaawansowanych hodowców.
Pozdrawiam.

Autor: Gosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: środa, 22 października 2008 20:25:01
Jeśli jest to storczyk Nelly Isler to przy nazwie ma raczej Burrageara. Ten storczyk ze zdjęcia ma zbyt sucho i mało wody to nic dziwnego że wstrzymał wzrost. Ta grupa storczyków powinna być traktowana inaczej niż phalaenopsisy. Nie lubią być przesuszane i potrzebują stale wilgotnego podłoża w okresie wzrostu i wysokiej wilgotności powietrza. Ten jest ewidentnie zasuszony skoro się zwinął w harmonijki Proszę poszukać w uprawie jak go pielęgnować i zwiększyć mu wilgotność podłoża.
Moje maja praktycznie stale lekko wilgotne podłoże poza okresem lata kiedy to stały na dworze i przechodziły krótki spoczynek w podlewaniu, ale nie tak by przesychały na wiór. Teraz w nagrodę szykują się do ponownego kwitnienia.

Autor: Winter
E-mail:  
Data: środa, 26 listopada 2008 10:18:28
Bardzo dziękuję za poradę. Staram się go częściej podlewać, boję się tylko, żeby nie "przedobrzyć".
Co ciekawe, choć tak zmaltretowana, moja Cambria wypuściła pęd kwiatowy

Autor: Anna
E-mail:  
Data: czwartek, 27 listopada 2008 07:06:20
Przede wszystkim należy zwiększyć wilgotność powietrza: te harmonijki nie tylko fatalnie wygladają, świadczą po prostu ze roślina czuje się źle. Młode liście nie będą miały jak się rozwijać.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl