Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Rozmnażanie oraz wysiew
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Adela Andrzejak
E-mail: adela17_94@o2.pl
Data: piątek, 28 listopada 2008 17:27:47
Dziś wypróbowałam przenieść nasionka ze słupka na dół, gdyż zainteresowało mnie rozmnażanie storczyków. Wypróbowałam tej metody na jednym falku - ciemno pomarańczowym. Za drugim razem jakoś mi się udało umieścić dobrze nasionka. Chciałabym wiedzieć dokładnie co będzie dalej. Jak określić czy zapylenie się udało? Co robić jeśli się uda? Jak przygotować pożywkę i jakie warunki dostarczyć storczykowi?

Autor: Kash
E-mail:  
Data: piątek, 28 listopada 2008 18:30:43
Nasionka ze słupka na dół?
Czy nie chodziło przypadkiem o przeniesienie pyłkowin na znamię słupka?
Jeżeli tak, to o ile zapylenie przejdzie pomyślnie, to powinien powstać owoc, a w jego wnętrzu gigantyczna ilość nasion. Ponieważ są one bardzo drobne i nie posiadają własnych materiałów zapasowych, niezbędnych do kiełkowania, to muszą nawiązać symbiozę z grzybem, który dostarczy im odpowiednich materiałów do wzrostu. Wyizolowanie tego grzyba nie jest jednak proste, ale można spróbować wysiać nasiona w pobliżu rośliny matki, co daje niewielkie szanse na zawiązanie symbiozy i wykiełkowanie nasion. Alternatywą jest pożywka agarowa z substancjami przyspieszającymi kiełkowanie i wzrost- tutaj jednak przeszkodą jest utrzymanie sterylności i długi czas kiełkowania oraz wzrostu roślin.
Niektóre hybrydy nie są zdolne do wytwarzania nasion czy nawet wytworzenia pyłku zdolnego do zapylenia/zapłodnienia, co jest związane z ich "laboratoryjnym pochodzeniem" i modyfikacjami organów generatywnych o różnym podłożu.

Polecam przeczesać internet w poszukiwaniu większej ilości informacji.

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: piątek, 28 listopada 2008 22:32:30
Proszę zapoznać się z tematem : Torebki nasienne
http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=18977
Jak zapylenie się uda, będzie można rozmawiać dalej.
Powodzenia, Mery.

Autor: Adela Andrzejak
E-mail: adela17_94@o2.pl
Data: sobota, 29 listopada 2008 20:20:40
dziękuję bardzo o to mi chodziło

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl