Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  doniczki
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Karolina
E-mail: ckarus@gazeta.pl
Data: środa, 14 lipca 2004 15:35:08
Witam!!
Czy to prawda, że falenopsisy nie mogą być sadzone do ciemnych doniczek (np. glinianych; chociaż ostatnio takie widziałam na giełdzie w Broniszach pod Warszawą). Podobno ich korzenie potrzebują dostępu do światła i w związku z tym rośliny posadzone w ciemnych doniczkach z nich "wychodzą" i obumierają. Słyszałam taką opinię już niejeden raz, dlatego zaczęłam się zastanawiać czy czegoś w tym nie ma. . Dzięki za informacje i choć nie są one dla mnie jakoś wyjątkowo pilne to czekam na odpowiedzi.
Pozdrawiam, Karolina

Autor: Beata Sobieszczańska
E-mail:  
Data: środa, 14 lipca 2004 18:00:33

To nie jest prawda!

Pozdrawiam
Beata

Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: środa, 14 lipca 2004 19:04:56
Zgadzam się z Panią Beatą - to nie jest prawda - mam phalaenopsisa posadzonego w czarnej plastikowej doniczce i rośnie (jest największy ze wszystkich i najstarszy 7lat). Mam też posadzone 2 w glinianej i rosną świetnie tylko przyrastają do doniczki ale tym się będę martwić za jakieś 3-4 lata.
pozdrawiam beata

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: środa, 14 lipca 2004 19:14:01
Zadaniem przezroczystych doniczek jest umożliwienie obserwacji stanu podłoża i korzeni. W ten sposób łatwiej można wychwycić moment, kiedy trzeba przesadzić roślinę (wymienić zbyt ubite, rozłożone podłoże). Cała reszta to fikcja....

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Karolina
E-mail: ckarus@gazeta.pl
Data: środa, 14 lipca 2004 21:31:28
Dziękuję za odpowiedzi. Też mi się tak wydawało, ale postanowiłam zapytać, ponieważ skoro kilka osób powiedziało to samo (z czego jedna z nich była pracownikiem - zajmującym się roślinami - u Tomaszewskiego, to postanowiłam sprawę wyjaśnić, szczególnie, że jeden z moich falków zbliża się nieuchronnie do momentu przesadzania.
Jeszcze raz dziękuję i serdecznie pozdrawiam, Karolina

Autor: Anna B.
E-mail: dmna2@o2.pl
Data: piątek, 16 lipca 2004 13:02:48
Niestety nie zawsze można wierzyć w to, co mówią osoby zajmujące się sprzedażą roślin w kwiaciarniach i innych punktach. Na pewno nie wynika to zresztą ze złej woli. Bardzo często w kwaciarniach przesadza się storczyki do ziemi kwiatowej (widziałam i takie, przesadzone do bardzo wysokich, ozdobnych donic z ziemią, przzybrane wstążeczkami z baaaaaardzo słoną cenę).

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl