Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Ziemia do storczyków
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Sonia
E-mail:  
Data: środa, 21 lipca 2004 23:58:01
Witam!
Kupiłam ziemie do storczyków firmy Plantania, niestety wydaje mi sie iz nie nadaje sie ona do moich phalaenopsisów. Czy moje przypuszczenia są słuszne? Co powinnam zastosowac z gotowych mieszanek-gdzie je kupic?? (ponieważ nie wierze moim zdolnością do samodzielnego skomponowania takiej WŁAŚCIWEJ mieszanki wole zdac sie na specjalistów)
A tak przy okazji - kolejne pytanie - mam keika, który ma bardzo dł 1 korzonek i nie wiem czy czekac dłuzej na kolejny czy juz teraz odciąc go od rośliny matki? Boję sie ze gdy dłuzej poczekam to nie zmiesci się do zadnej normalnych rozmiarów doniczki bo długość korzenia na to nie pozwoli. Prosze o jakiekolwiek informacje..
Z góry serdecznie dziekuje
Sonia

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: czwartek, 22 lipca 2004 10:40:54
Ponieważ nie znam podłoża firmy Plantania, nie będę się wypowiadał, czy jest ono dobrej jakości. Ogólnie mówiąc, podłoże dla phalaenopsisów powinno być bardzo luźne, gruboziarniste (najlepiej kawałki o średnicy 1 do 2 cm), bez (lub prawie bez) części drobnych, poniżej 3 mm. Powinno ono zapewniać obecność wyraźnych przestrzeni powietrznych między poszczególnymi cząstkami.

Wymieszanie własnego podłoża nie jest szczególnie trudne i nie należy się tego bać Rozsądnym punktem wyjścia może być zakup w OBI 20-litrowej torby kory o granulacji 0-20 mm w cenie 4,50 i 5 litrów keramzytu ogrodniczego (najlepiej hydroponicznego) o granulacji 1-1,6 cm. Do tego dopiero można dodać z 5 litrów podłoża Plantania. Tak na oko - idealne proporcje, a na pewno najtaniej Można też dodać (chociaż całkiem niekoniecznie) ze 20% kawałków węgla drzewnego (takiego do grillowania, ale oczywiście nie brykietowanego) o granulacji 1-3 cm lub styropianu, suchych liści bukowych, skorupek orzeszków ziemnych (niesolonych!!!) lub innych orzechów, żwiru, diatomitu lub jakiegokolwiek innego materiału mieszczącego się w zakresie wielkości 1-3 cm (kryształów wodnych???). Wiele osób, w tym ja sam, uprawia większość storczyków (z pewnymi wyjątkami) w czystej korze, więc to jeszcze łatwiej

Aaaaa....jedna ważna rzecz - nie należy kupować kory w dużych 80-litrowych worach - tam są duże kawały byle jakiej kory, które nie nadają się do uprawy.

Co do keiki - ogólnie chodzi o to, żeby młoda roślina mogła się samodzielnie wyżywić. Jeśli korzeń jest długi, może to wystarczyć, ale równie dobrze możnaby jeszcze poczekać. Długi korzeń nie jest problemem przy sadzeniu - wystarczy go pomoczyć przez godzinę, żeby stał się bardziej elastyczny, i zakręcić w doniczce.

Pozdrawiam,
Jerzy

E-mail:  
Data: czwartek, 22 lipca 2004 15:55:34
bardzo serdecznie dziekuje! zabieram się do dzieła! Chyba mi szczescie dopisuje z tymi keikami bo na jednej łodydze mam az dwa obok siebie (w odległosci 3 cm) jeden jak juz wspomniałam ma tylko jeden korzonek ale za to ten drugi ma już trzy wiec chyba nie będe czekała dłuzej tylko oddziele oba od łodygi. Ale to nie koniec bo na roslince którą dostałam w ostatniej przesyłce (Ph. luedemanniana)jak zapewne Pan zauważył tez są dwa keiki.. i juz sie boje!
Jeszcze raz serdecznie dziekuje.
Pozdrawiam Sonia

E-mail:  
Data: czwartek, 22 lipca 2004 15:59:03
A tak prz okazji moze komus się przyda ta inf. iz ziemia Plantania wyglada jak torf wiec jest bardzo bardzo drobna.. Tak wiec zupełnie się nie nadaje do phalaenopsisów.

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@cad.pl
Data: czwartek, 22 lipca 2004 22:37:47
Witam,

A ja bym nie oddzielał tego keiki.... roślina po oddzieleniu będzie rosła zdecydowanie wolniej, niż na roślinie matecznej - więc poco się spieszyć, skoro i w takich warunkach jakie ma teraz może sobie spokojnie rosnąć.
A jeśli bardzo Pani zależy na tym, by z tym keiki coś począć - to zawsze można podetkąć mu pod korzeń kawałek deski z mchem, czy większy kawałek kory - by się go uczepił...

Pozdrawiam
W.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl