Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Cycnodes Wine Delight proszę o radę
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Małgorzata Zaleska
E-mail: m.zaleska1@chello.pl
Data: środa, 10 grudnia 2008 20:11:05
Witam!Jestem posiadaczką Cycnodes Wine Deligh i chciałabym uzyskac informacje dot. uprawy tego storczyka.Wszystkie informacje w internecjie wydaje mi się że przeczytałam. Proszę o radę doświadczonych storczykarzy.
Mój okaz ma dwie pseudobulwy, jedna zielona całkowicie jest pozbawiona lisci, druga "ubrana w Łuski" do niedawna miała kilka lisci wszystkie niestety zzółkły i został tylko zielony czubek pseudobulwy. Nie bardzo wiem jak teraz mam postępować.

Proszę o radę. Pozdrawiam,
Małgorzata

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 10 grudnia 2008 20:31:43

Witam,

nadszedł okres spoczynku...proszę nic nie robić, tylko zapewnić roślinie ciepło, jasno i wilgotne otoczenie. Nie podlewać, dopóki wiosną nie wyrośnie nowy przyrost i nowe korzenie. Gdyby psb zbyt się marszczyły, można raz na jakiś czas bardzo delikatnie zwilżyć podłoże.

Byle do wiosny

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: środa, 10 grudnia 2008 21:06:47
Witam ponownie,

bardzo dziękuję za wyczerpująca i szybką odpowiedź z pewnościa zastosuje się do podanych rad, Mam nadzieję, że z wiosną będę mogła pokazac Cycnodesa w lepszej formie.

Pozdrawiam,
Małgorzata

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 10 grudnia 2008 21:21:55

Ależ on jest w doskonałej formie , tylko one tak mają , tracą liście i zapadają w sen zimowy...

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: środa, 10 grudnia 2008 22:11:30
w takim razie moge odetchnąć, byłam juz pełna obaw co do jego przyszłości. Teraz mogę cierpliwie czekać na liście , a może nawet kiedyś w przyszłości nakwiaty

no i oczywiście na wiosnę

Pozdrawiam,
Małgorzata

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl