Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Cambria
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: piątek, 12 grudnia 2008 18:19:31
Witam!

Mam okazję kupić cambrię z przeceny, przekwitniętą. Czy ktoś z Was uprawia z powodzeniem cambrię w mieszkaniu? Czy cambrię można cały rok trzymać w pokoju i doczekać się kwitnienia (chyba wspominałam na forum, że nie mam balkonu ani ogródka?

Pozdrawiam Agnieszka

Autor: Louise
E-mail: brussels@op.pl
Data: piątek, 12 grudnia 2008 18:50:35
Ja trzymam cambrię na parapecie i rośnie, puszcza nowy pęd kwiatowy. Druga mi zakwitła, więc chyba ogródek ani balkon nie jest konieczny

Autor: iwona
E-mail: gajos1@gazeta.pl
Data: piątek, 12 grudnia 2008 19:28:18
U mnie w drugim roku, już po przesadzeniu storczyka, zakwitł. Myślałam,że nie mam ręki do cambri, a tu niespodzianka. Roślina latem wisiała w ogrodzie.

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: piątek, 12 grudnia 2008 19:30:53
Dzięki za odp . Może zaryzykuję i dołączę do swojego pokojowego mini-ogródka właśnie cambrię. Podobno takie mieszańce dla zainicjowania kwitnienia nie wymagają wystawiania na zewnątrz.

Agnieszka

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: JAeuterpe@interia.eu
Data: wtorek, 16 grudnia 2008 22:07:52
Niektóre mogą zrobić niespodziankę - zmienić kolor kwiatu.
Pozdrawiam.
Elżbieta

Autor: kamil,1986
E-mail: kuszow@gmail.com
Data: sobota, 10 stycznia 2009 20:30:15
ja kupiłem przed sylwestrem przekwitniętą cambrię i niedawno w domu zobaczylem ze wypuszcza pęd kwiatowy. takze podlewam ją raz na tydzien od czasu do czasu maly przysznic letnią wodąi wypuszca mlode przyrosty

Autor: Ela (jasminee1)
E-mail:  
Data: niedziela, 11 stycznia 2009 23:09:36
Agnieszko, warunki uprawy cambrii zależą od tego, jakich gatunków jest mieszańcem.
Ale jak to z mieszańcami bywa - są nieco mniej wrażliwe na różne niedogodności.

Ja mam u siebie 3 cambrie, jedna szykuje się własnie do powtórnego kwitnienia, jedna właśnie kwitnie (kupiłam tuż po przekwitnięciu)a jedna uzbraja nową psb.
Nie są trudne w uprawie. Nie różnicuję im temperatur, dbam tylko o właściwe nawodnienie.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl