Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  opadające kwiaty
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Anna
E-mail: aniask@o2.pl
Data: środa, 14 stycznia 2009 13:31:28
Dlaczego u niektórych phalaenopsisów rozwinęte kwiaty schną i opadają w momencie otwarcia się kolejnych pąków(ok.3-5)dni.Czym to jest spowodowane i jak mogę przedłużyć ich kwitnienie?
Z doświadczenia wiem,że to pąki opadają jako pierwsze,kiedy warunki nie sprzyjają.

Autor: kamil.1986
E-mail: kuszow@gmail.com
Data: środa, 14 stycznia 2009 13:48:04
no to moze tak jest. ze warunki nieco sie pogorszyly. albo ta odmiana tak ma. czytalem gdzies w necie ze u niektorych odmian tak jest ze gdy kolejny kwiat sie otwiera to poprzedni zasycha.

Autor: Anna
E-mail: aniask@o2.pl
Data: środa, 14 stycznia 2009 14:30:53
warunki ma dobre(na 2 łodygach było po 16 pąków).Może rzeczywiście to taki gatunek...W zaszłym roku po przyniesieniu do domu zrzucił wszystkie kwiaty i pąki, teraz przynajmniej zostawia pąki

Autor: kamil,1986
E-mail: kuszow@gmail.com
Data: środa, 14 stycznia 2009 19:06:04
jesli po przyniesieniu do domu zrzuca pąki jest to reakcja na zmiane otoczenia temperatury- więszosc roslin podobnie reaguje np szlumbergera potrafi zrzucic czesc pąków czy fikus beniamina zrzuca liscie czesto po przeniesieniu w nowe miejsce

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: środa, 14 stycznia 2009 21:14:12
Mój falenopsis z kwiatami różowymi stopniowo przechodzącymi w biały regularnie zrzuca kwiaty w zimie. Jest traktowany tak samo jak wyżej wiszący ( kwiaty żółte, neonowe w amarantowe piegi), który rozwija kolejne kwiaty bez trudności. Podejrzewam że niektóre hybrydy wymagają dłuższego dnia albo więcej światła. Zakładając oczywiście że roślina jest zdrowa . Dzień się już wydłuża i nasze storczyki już się zabierają do pracy. Marta

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl