Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Restrepia
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Emilia Zygan
E-mail:  
Data: środa, 21 stycznia 2009 12:52:47
Zakwitła mi rzekoma Restrepia elegans z zeszłorocznego importu z Ekwadoru.Jednak wygląd kwiatu znacznie odbiega od wszelkich znanych mi roślin tego rodzaju.Czy ma ktoś może jakiś pomysł,co to może być za Restrepia?

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 21 stycznia 2009 13:47:00

Witam,

polecam stronę http://www.restrepia.co.uk

Może tam Pani znajdzie, bo są tam zdjęcia chyba wszystkich gatunków Restrepia.

Pozdrawiam,
Grażyna

E-mail:  
Data: środa, 21 stycznia 2009 15:00:53
Witam,już tam szukałam i nic.Klops

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: środa, 21 stycznia 2009 15:20:32
A czy ten kwiat jest duzy?

Nie kropki i linie liczá sie w identyfikacji Restrepii, a przede wszystkim dlugosc i ksztalt warzki oraz stosunki poszczegolnych czesci kwiatu, z reszta jak w wiekszosci orchideii.

Jesli to duzy kwiat to sposob wzrostu dlugiego pedu kwiatowego, ii ogolny ksztal przypomina Restrepia brachypus, ale jesli mniejszy jest to pewnie tez cos by sie dopasowalo, przydaloby sie zdjecie bardziej otwartego kwiatu i calej warzki wtedy z gory tez.

Pozdrawiam

E-mail:  
Data: środa, 21 stycznia 2009 22:06:25
Witam,tak się składa,że już przekwitła,więc wielkość kwiatu będę mogła zmierzyć przy następnym kwitnieniu.Pozdrawiam

Autor: Kazimierz Oboza
E-mail: kazimierz.oboza@op.pl
Data: środa, 21 stycznia 2009 22:27:16
To chyba jest Restrepia elegans. Proszę zerknąć na stronę:http://www.pleurothallids.com/restrepia_elegans.htm

Autor: Piotr M
E-mail:  
Data: czwartek, 22 stycznia 2009 01:37:57
Jak narazie pozwolilem sie zapytac 'szefa' strony, do której link podala Grażyna i Pan Colin Howe z dużą ostrożnośćią cyt. (tłumaczenie sensu zdania - ja ) "Jest bardzo trudne wydanie opini dopóki fotografia nie przdstawia dokładnie przodu, ale wg mnie to może być forma R.brachypus"

Czyli narazie, moje przeczucia jakby się potwierdziły.

Panie Kazmierzu o ile napisałem, że kropki i kreski nie mają dużego znaczenia to przy elegans, z tego co widać na wszelkich fotkach kreski nigdy się jednak nie pojawiły hm... choć z drugiej strony jak się przyjrzeć temu co widać na tych fotkach i warżki innych elegans to są bardzo podobne do siebie, może Pani Emilii jakby zdaje się jedank ciut większa...

No nic, jeśli byłoby inne foto Pan Colin H. zawsze jest pomocny.

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Autor: Piotr M
E-mail:  
Data: czwartek, 22 stycznia 2009 01:39:19
A tak wogóle to bardzo mi się podoba ta Restrepia i rysunek na płatkach - super, chętnie bym taką widział u siebie - Gratuluję nabytku.

E-mail:  
Data: czwartek, 22 stycznia 2009 11:18:11
Dziękuję bardzo za sugestie i informacje,a jak się rozrośnie to pomyślimy o podzieleniu Panie Piotrze .Pozdrawiam gorąco w tą brzydką,mglistą pogodę.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl