Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Co to może być?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: piątek, 20 sierpnia 2004 17:17:56

Witam,

W południe dostałam telefon z zaprzyjaźnionego OBI, że mają nową dostawę... , więc się tam wybrałam i nie mogłam nie kupić czegoś, o czym nie mam pojęcia co to
Cała roślina ma 45-50 cm, duże spłaszczone pseudobulwy, a wyglada tak:

Na razie rozwinięty jest jeden kwiat, ale widać więcej pąków (nie mówiąc o drugim pędzie kwiatowym idącym z innej pseudobulwy). Kwiat wygląda tak:

Przypomina cokolwiek miltonię spectabilis, więc może to jakaś Vuylstekeara mająca Miltonię spectabilis w rodowodzie? Kwiat ma 8 cm od końca grzbietowego płatka do końca warżki.
Ktokowlwiek widział gdzieś takową roślinę, proszony jest o podanie namiarów , niewykluczona nagroda

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Emilia http://obrazy.org
E-mail: emi@obrazy.org
Data: piątek, 20 sierpnia 2004 18:24:30
Cudny okaz :-)
Niepokoi mnie jednak ten pofalowany, pomarszczony liść ( z tyłu jest chyba jeszcze jeden). Czy to normalne u storczyków?
Kiedyś kupiłam bowiem wielką piękną funkię do ogrodu, która też miała pofalowane niektóre liście. Po powrocie ze sklepu zaczęłam ją przesadzać i się okazało, że w bryle korzeniowej było mrowisko.....

Data: piątek, 20 sierpnia 2004 18:31:49
Ja się tym specjalnie nie martwię...
U storczyków zdarza się takie pofałdowanie liści, a przyczyny tego są dwie: albo za mała wilgotność, albo liść był uwięziony... i taki już - niestety - pozostanie

A roślinka mnie się też spodobała

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Danuta Pańczyk
E-mail: dana103@wp.pl
Data: sobota, 21 sierpnia 2004 11:11:50
Witam,

Grażynko, szukam nazwy tej śliczności już od roku. "Przeleciałam" już wiele stron i nie znalazłam jej nigdzie. Ten pomarszczony liść, jak to u miltoni, jest wynikiem niskiej wilgotność. Jest taki krytyczny moment, kiedy przyrosty mają ok. 5 cm i wymagają bardzo dużo wilgoci i w podłożu, i w powietrzu.
Dla tych którzy jeszcze nie mają tego storczyka w swojej kolekcji dodam, że ładnie pachnie

Pozdrawiam,
Danka

Data: sobota, 21 sierpnia 2004 12:02:18

Witam,

Ja na razie nie miałam jeszcze czasu na "dogłębne" szukanie. Napotkałam bardzo podobną roślinę, która nazywa się Vuylstekeara Memoria Mary Kavanaugh, ale ma ciemiejsze i bardziej czerwone kwiaty, więc to nie to. Tyle, że ma 50% miltonii spectabilis, czyli moje przypuszczenia co do rodowodu chyba się potwierdzają.
Danusiu, to szukamy dalej...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Danuta Pańczyk
E-mail: dana103@wp.pl
Data: sobota, 21 sierpnia 2004 14:55:20
Witam,

Nie wiem co tam przewidziałaś na ew. nagrodę, ale się przyłożyłam do szukania i wydaje mi się, że znalazłam
Chyba ta piękność to Miltonia Honolulu 'Warnes Best', to coś ma 75% Miltoni spectabilis.
Moja roślina jest troszkę ciemniejsza, ale takie różnice w wybarwieniu się zdarzają.

Pozdrawiam,
Danka

Data: sobota, 21 sierpnia 2004 15:04:07

Witam,

może to i HONOLULU , choć moja jest jaśniejsza... prawdy NIGDY nie dojdę
Uznaję i nagrodę dostaniesz , ustalimy to między sobą...odbierzesz na krakowskiej wystawie...

Pozdrawiam,
Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl