Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  plamy na liściach Phalaenopsis
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piegusek
E-mail:  
Data: środa, 18 lutego 2009 19:26:54
parę moich Phalaenopsisów ma na liściach (a właściwie w liściach) takie żółtozielone plamy. nie są rozpaćkane. nie powiększają się szybko, są tylko na paru liściach u tych storczyków, ale bardzo mnie niepokoją. czy jest jakaś szansa, by te storczyki przeżyły? bardzo mi zależy, żeby żyły, bojęsię, ze to jakaś choroba i że się wszystkie pozarażają... na razie te rośliny z plamami odstawiłam w inne miejsce, z dala od innych Phalaenopsisów.

Autor: kamill
E-mail:  
Data: środa, 18 lutego 2009 20:32:14
czy moze pani pokazac zdjecia tych roślin to napewno pomze w okresleniu choroby

E-mail:  
Data: czwartek, 19 lutego 2009 17:03:41
niestety nie mogę zrobić teraz zdjęć, może zrobię za kilka dni. plamy są żółtawozielone, to takie jakby przebarwienia na liściach, nie są wyschnięte ani rozpaćkane. ma je parę Phalaenopsisów.

E-mail:  
Data: piątek, 20 lutego 2009 18:27:32
tak wyglądają te plamy:

Autor: kamil
E-mail:  
Data: piątek, 20 lutego 2009 23:05:13
na moje oko to są chlorotyczne przebarwienia wywolane brakiem magnezu. na dfolnym zdjeciu sa widoczne przebarwione pasy ktore u roslin jednolisciennych swiadczyc mogą o niedoborach magnezu

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: piątek, 20 lutego 2009 23:34:01
Moim zdaniem mogą to być zmiany fizjologiczne.
Przyczyną może być niewłaściwym nawożeniem, nieodpowiednią wodą ....
Po wyeliminowaniu przyczyn, objawy powinny ustąpić samoistnie.
Podobne przykłady są na stronie:
http://www.storczyki.pl/index.php?pokaz=uprawa&dzial=6
Ale proszę przeczytać CAŁY temat na stronie:
http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=15169
Bo w takim wypadku należałoby najpierw walczyć ze szkodnikiem.
Mery.

E-mail:  
Data: sobota, 21 lutego 2009 17:13:46
ok. już się bałam, że to jakaś choroba i że stracę moje Phalaenopsisy, a każda strata storczyka jest dla mnie bardzo przykra. jeden ma je już od kilku miesięcy, nie usycha, niedawno nawet kwitł, teraz przedłuża pęd. czy po daniu mu nawozu te plamy mogą ustąpić? niestety nie znam się na nawozach, więc nie wiem, jaki byłby dobry dla nich. a linki mi się nie chcą otworzyć, nie da się na nie kliknąć, żeby otworzyła się strona.

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: sobota, 21 lutego 2009 19:04:20
Tu trzeba link przenosić do linii adresowej, na górze strony lub wkleić do wyszukiwarki G .

E-mail:  
Data: poniedziałek, 9 marca 2009 19:07:10
w sobotę ktoś mi powiedział na spotkaniu storczykowym, że te paskudne plamy to choroba. pewnie już nie ma żadnych szans dla moich storczyków... takie plamy ma już z 10 (ale większość ma ich mało), pewnie pozarażają się wszystkie... nie chcę stracić mojej kolekcji Phalaenopsisów. jednemu, temu, co miał najwięcej, uciełam chore liście. co mam zrobić?

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl