Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Pleione
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: kamil
E-mail: kuszow@gmail.com
Data: sobota, 21 lutego 2009 13:50:10
mam okazje kupic PLeione nie wiem jeszcze dokladnie jaki to gatunek. czy ma ktos z panstwa jakies doswiadczenie w uprawie tego gatunku?

Autor: Kazimierz Oboza
E-mail: kazimierz.oboza@op.pl
Data: sobota, 21 lutego 2009 18:47:04
Pleione jest to rodzaj storczyków obejmujący ponad 20 gatunków i kilka naturalnych mieszańców międzygatunkowych oraz niezliczoną liczbę odmian hodowlanych tzw. hybryd. Poszczególne gatunki mają zróżnicowane wymagania zarówno glebowe jak i temperaturowe, bowiem są wśród nich nie tylko litofity i terrofity ale również epifity porastające konary drzew. Do tych ostatnich należy np. pleione maculata, którego należy uprawiać w półcieniu w temp. pow. + 13 stopni Celsjusza. Z kolei gruntowy lub naskalny pleione limprichti wytrzymuje spadki temperatury do minus 20 stopni, zaś najbardziej popularne pleione formozana wytrzymują do minus 3 stopni Celsjusza. Niektóre preferują podłoże obojętne lub lekkozasadowe inne zaś kwaśne np, Pleione precox. Większość gatunków dobrze czuje się w warunkach typowych dla ogrodów skalnych, a więc w okresie wegetacyjnym wymaga dużo słońca. Z tym akurat jest najmniejszy problem w lecie bo można doniczki po okresie silnych wiosennych przymrozków można wynieść do ogrodu. Tak więc dobrze wiedzieć z czym się ma do czynienia, bo inaczej w uprawie murowana klapa.
U mnie np. do kwitnienia właśnie startują dwa gatunki pleione forestii i grandiflora.

Aha dodam jeszcze z tamtego roku pleione aurita. Kwitnie ono nieco później bo pod koniec marca.

Autor: kamill
E-mail: kuszow@gmail.com
Data: niedziela, 22 lutego 2009 08:47:42
a co do podloza to powinno byc takie jak u epifitów? gruboziarniste czy raczej drobne. a moze wystarczy samo wlokno kokosowe
??? ?? ?

Autor: Kazimierz Oboza
E-mail: kazimierz.oboza@op.pl
Data: niedziela, 22 lutego 2009 20:27:45
Jeśli to jest pleione formosana lub jego odmiana hodowlana to może być podłoże jak dla epifitów z dodatkiem lub bez włókna kokosowego. Jeśli natomiast któryś z gatunków naskalnych to najlepiej kupić odpowiednie podłoże w ORCHIDSKLEPIKU.

Autor: kamill
E-mail:  
Data: poniedziałek, 23 lutego 2009 17:37:35
to jest pleione formosana o kwiatach różowo białe. i jest posadzone we wloknie kokosowym

E-mail:  
Data: czwartek, 5 marca 2009 21:29:43
25 luty 2009

pekanie pąka kwiatowego:

5 marca 2009:
stan korzeni:

26 luty 2009

28 luty 2009

1 marca 2009

4 marca 2009

komentarz: sredni przyrost korzeni w ciagu doby to 0.8cm
przyrost pędu generatywnego 0.9cm/ dobe w ciągu 10 dni
temperatura uprawy nie mniej niz 25 st. w dzien i w nocy.
podłoze samo włokno kokosowe ph 5.5
podlewane woda sniegowa o ph 5
to jak narazie moje doswiadczenie z tym gatunkiem . z okazem na zdjeciach zegnam sie w poniedzialek ale na jego miejsce rosnie juz 2gie pleione

E-mail:  
Data: czwartek, 5 marca 2009 21:31:43
jest bład w moich opisach dotyczący stanu korzeni napis jest za wysoko. sory
roznic miedzy zdjeciami na 1 rzut oka nie kazdy zauwazy. ale jedno juz wiem ze kazdy storczyk dostosowuje sie do warunków jaki mu sie zapewnie

Autor: Gosia
E-mail:  
Data: czwartek, 5 marca 2009 22:43:56
hmm nie wiem...może się nie znam... ale nie szkoda było biednej rośliny tak wyrywać z korzeniami w trakcie wzrostu z podłoża? I dlaczego nie pokazał Pan najważniejszego - kwiatu tego obfotografowanego plejone?

Autor: Gosia
E-mail:  
Data: czwartek, 5 marca 2009 22:47:18
oczywiście przez "i" nie "j"

E-mail:  
Data: piątek, 6 marca 2009 07:15:56
jaki ja tam pan. nrazie jest pąk ktory pęka.co do wyrywania to ja go nie wyrywalem bo ono bylo tylko lekko wloknem obsypane zeby mialo tylko przykryte miejsca gdzie korzenie maja wyrastac

zrobie mu fotke i pokaze jesli zakwitnie do poniedzialku. a jesli nie to napewno zajrze do niego na uczelni gdzie od poniedzialku bedzie rósł

Autor: Paweł
E-mail:  
Data: piątek, 6 marca 2009 13:53:56
Po pierwsze: Kamilu, nie ma tak dobrze jak piszesz, ze "storczyk dostosowuje się do warunków jakie mu się zapewni". Gdyby tak było, nie byłoby wpisów na tym i innych forach o problemach z phalenopsisami, katlejami itd itp. To my musimy zadbać, zeby warunki odpowiadały wymaganiom gatunku czy odmiany.

Po drugie:

PLEIONE to rodzaj żeński! TA pleione, nie TO pleione. Podpowiada to już rozwinięcie nazwy: Pleaione formosanA, nie formosanum!
Niby nic, a jednak...

Autor: orchidka
E-mail:  
Data: piątek, 6 marca 2009 19:24:13
Ta pleione - ale Ten storczyk Szanowny Panie Pawle. Dziękujemy za lekcję poprawnej łaciny, w końcu w dzisiejszych czasach łacinę zna każdy młody człowiek dobrze, że to farmosana (syn.P. bulbocodioides) była a nie P. foresti albo P. praecox.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl