Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Dendrobium
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewa
E-mail: jt.tp@neostrada.pl
Data: sobota, 21 sierpnia 2004 20:48:42
Proszę o radę. Mam problem ze storczykami z gatunku dendrobium, przez dwa kolejne tygodnie nawoziłam je za pomocą POKONU - nawozu dla orchidei który ponoć gwarantuje powtarzające się kwitnienie (storczyki kwitły już w tym roku) ale w moich storczykach zaczynają żółknąć liście. Teraz przepłukałam doniczki wodą, co mogę jeszcze zrobić aby uratować swoje storczyki? Moje cymbidia zniosły to nawożenie bardzo dobrze. Jeszcze raz proszę o radę.

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@cad.pl
Data: niedziela, 22 sierpnia 2004 06:29:47
Witam,

Z nawożeniem to jest tak, że najlepiej stosować co najwyżej połowę dawki o której piszą na opakowaniu i stosować żadziej niż podają... (ja zresztą przechodzę ostatnio na nawozy organiczne, bo jakoś chyba lepiej je rośliny znoszą)
Ze zrzucaniem liści u Dendrobium to też nie jest sprawa oczywista - bo to mogą być objawy jak najbardziej normalnego rozwoju rośliny - wszystko zależy od tego jakie jest to Dendrobium.
A zrobić to raczej nie można wiele więcej niż przepłukać (wymoczyć kilkakrotnie w misce z wodą) jeszcze raz i mieć nadzieję, że to nie od nawożenia...

Pozdrawiam
W.

Autor: Ewa
E-mail: jf.tp@neostrada.pl
Data: czwartek, 26 sierpnia 2004 17:32:09
Dzięki.

Powrót do grupy

© Copyright 2024 Orchidarium.pl