Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  chore cymbidium
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: niedziela, 15 marca 2009 18:00:37
Witam!

Kilka tygodni temu przesadziłam niekwitnące cymbidium z ciężkiej ceramicznej donicy do plastikowego pojemnika z otworami. Ta przeprowadzka była konieczna, przed planowanym przekazaniem mojej cioci, która ma bardziej optymalane warunki do uprawy rośliny o takich gabarytach (szeroki parapet i balkon). Otóż
pomimo ostrożnego przesadzenia, większość liści zwiędła. Do tej pory są wszystkie zielone, gładkie, ale nadal oklapłe (na szczęście nie "leżące", ale są opuszczone jak płacząca wierzba).
Czy jest szansa na odregerowanie się tego cymbidium?
Pozdrawiam Agnieszka

Data: wtorek, 17 marca 2009 12:50:54
Witam!

Nadal czekam na jakąś Waszą sugestię. Czy takie cymbidium z oklapłymi po przesadzeniu liśćmi ma szansę wyzdrowieć?

Agnieszka

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: wtorek, 17 marca 2009 16:07:10
Witam!
Najlepszym okresem na przesadzanie Cymbidiów jest późna wiosna aż do początku lipca.
Nic nie pisze Pani o tym, czy była wymiana podłoża, czy storczyk był przed przesadzeniem podlany, czy po przesadzeniu. Czy zmieniła Pani miejsce w jakim stał na inne...
Mery.

Data: wtorek, 17 marca 2009 17:37:35
Witam!

To cymbidium przesadziłam zimą, bo przez moją nierozwagę było pierwotnie wsadzone do ciężkiej ceramicznej doniczki (miałam problem przy podlewaniu).
Ale starałam się mimo niekorzystnej pory nie uszkodzić korzeni (były to tylko dwie stare ps/b) i jeden mały zawiązek nowej. Roślina została normalnie podlana. Skąd ten utrzymujące się zwiędłe liście?

Agnieszka

Data: wtorek, 17 marca 2009 18:06:26
Po przesadzeniu roślina została postawiona na tym samym miejscu.

Data: wtorek, 17 marca 2009 23:34:31
Witam!
Po przesadzeniu podlewa się storczyki po 10 - 14 dniach. Muszą się zagoić ewentualne uszkodzenia.
Pora przesadzenia nieodpowiednia. Roślina zaraz podlana po przesadzeniu.I w dodatku moim zdaniem słaba, bo tylko dwie stare pseudobulwy.
Może storczyk traci po prostu liście na starych pseudobulwach. Na to nie mamy wpływu.
Mery.

Data: środa, 18 marca 2009 09:10:27
Pani Agnieszko!
Cymbidium nie jest bez szans. Jak Pani pisze przy starej pseudobulwie zaczyna rosnąć młoda. Stare pseudobulwy zawierają zapas składników. One wykarmią nowe przyrosty. Jeżeli storczyk jest zdrowy ,ma szanse na rozwój.
Dziwi mnie, że ktoś podzielił roślinę , nasadzając dwie pseudobulwy.To był stanowczo za mały kawałek, oddzielony od rozrośniętej rośliny.
Życzę powodzenia, Mery.

Data: środa, 18 marca 2009 16:17:35
Witam

P. Mery dziękuję za odpowiedź. Miło, że chociaż Pani mnie nie zawodzi, gdy pojawi się jakiś naglący problem .
Przypominam sobie, że już z takimi zwiędniętymi liśćmi dostałam 4 m-ce temu to cymbidium od pewnej osoby poznanej na forum. Przy odbiorze zapewniała mnie, że ta roślina jest zdrowa. Po krótkiej rekonwalescencji u mnie, liście podniosły się (do czasu zmiany doniczki). Niedawno napisałam w tej sprawie do niej sms-a, ale niestety nie odpowiedziała. Prosiłam tylko ją o poradę, bez posądzania o nieuczciwość.

Agnieszka

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl