Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Kora i mała Vandzia.
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Natalia
E-mail: emicha27@interia.pl
Data: poniedziałek, 23 marca 2009 17:43:09
Witajcie! Kupiłam sobie malutką Vande denisoniana.Mam sporego rozmairu kawałek kory,chcę go przymocować do boku regału,czy macie jakieś propozycje jak to zrobic?? I czy czymś osłonic korzenie,np. włóknem kokosowym?!

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: poniedziałek, 23 marca 2009 18:36:17
Witam!
Proszę zobaczyć i przeczytać na stronie:
http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=22520
Mery.

Autor: Ania
E-mail: anna.lotowska@gmail.com
Data: poniedziałek, 23 marca 2009 19:42:58
Natalia, jeśli mówisz o małej vandzie z OrchidGarden... to ja bym jej póki co nie mocowała na korę, możesz mieć problem z utrzymaniem wilgotności, bo to przecież maleństwo. Z moich doświadczeń wynika, że najlepiej je na początku trzymać w jakiejś (stworzonej na własne potrzeby) miniszklarence a dopiero jak podrośnie przesadzać na korę. Poza tym vandy chyba lepiej rosną w koszykach, gdy mają duży przewiew między korzeniami..
Pozdrawiam

Autor: Monika B.
E-mail:  
Data: wtorek, 24 marca 2009 09:48:05
Przychylam się do opinii Ani, żeby na razie na niczym jej nie montować. Też mam taką malutką Vandzię i jest w koszyku zrobionym z wykałaczek , położonym nad maleńską doniczką ceramiczną. Korzenie zwisają do doniczki - zawsze na dnie jest trochę wody, która zwiększa wilgotność wokół roślinki. Codziennie nalewam do doniczki wodę na 0,5- 3 godz. i korzenie sobie mokną. Na początku zimy tylko pryskałam jej korzonki dwa razy dziennie i niestety, część uschła- było za mało wody. Dopiero gdy zaczęłam ją tak moczyć na dłużej to rośnie zdrowo.

Autor: Natalia
E-mail: emicha27@interia.pl
Data: wtorek, 24 marca 2009 15:49:04
Dziekuje bardzo za pomoc!

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl