Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Dendrobium phalaenopsis
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Wanda N
E-mail: wawo101@wp.pl
Data: środa, 25 marca 2009 11:34:51
Witam!
Mam kilka sztuk dendrobium phalaenopsis, które przekwitły na jesieni. Nie mam doświadczenia jeśli chodzi o powtórne kwitnienie tych storczyków. Niektóre stoją i nic się nie dzieje, inne wypuszczają keiki, jeden wypuścił nowy przyrost, ale nie kwitnie. Aż tu nagle niespodzianka , jeden zaczął coś wypuszczać na starej psb. Z początku myślałam, że to będą keiki, ale teraz /szybko rosną/ wygląda to na 2 łodygi kwiatowe ! Tylko tak dziwnie rosną - w poprzek i jedna wypuściła korzonek. Czy ktoś miał podobne doświadczenia z dendrobium phalaenopsis ?

Data: środa, 25 marca 2009 11:40:00
Jeszcze jedno zdjęcie i zdjęcie storczyka jak wyglądał jak kwitł.
Pozdrawiam. Wanda

Data: sobota, 4 kwietnia 2009 19:37:14
Witam. Widzę, że nikogo nie zainteresowałam tematem i pewnie nie otrzymam żadnej rady. Jednak pokażę co dalej dzieje się z moim dendrobium. Jeden z pędów wypuścił 2 korzonki i będzie miał 3 kwiatki - drugi nie ma jeszcze korzonków i pączki są mniejsze. Wygląda na to, że będzie to chyba nowa roślinka. Pozdrawiam. Wanda

Data: sobota, 4 kwietnia 2009 19:40:05

Autor: mirka
E-mail: bryanka0@wp.pl
Data: sobota, 4 kwietnia 2009 20:38:33
Witaj Wandziu-masz 2w1.......i kwiat i pozniej sadzonkeZazdroscic tylko

Autor: kamill
E-mail:  
Data: sobota, 4 kwietnia 2009 22:20:01
kilka miesiecy temu kupilem dendribium o takich samych kwiatacjh jak te na zdjeciu ale byla kartka ze to dendrobium bigibbum var. compactum. wiec to jest jeden i ten sam gatunek czy moze dwa rozne?

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: sobota, 4 kwietnia 2009 22:50:29

Witam,

Normalnie Dendrobium phalaenopsis i Dendrobium bigibbum uznawane są za synonimy, choć Clements w 1989 roku wyróżnił D.phalaenopsis i D.bigibbum jako oddzielne gatunki. Panuje tu duże zamieszanie, a istnienie bardzo wielu odmian jeszcze bardziej sprawę komplikuje.

W naszej praktyce można je uważać za synonimy .

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: środa, 22 kwietnia 2009 00:47:47

Tak aktualnie wygląda mój "cudaczek". Rozwinął się pierwszy kwiatek z sześciu. Jest to moje pierwsze dendrobium typu phalaenopsis , które u mnie ponowiło kwitnienie. Przez te dziwnie rosnące pędy zajmuje dużo miejsca. Po jednej stronie ma 3 korzonki, a po drugiej nie ma. Nie wiem czy są to ostatecznie pędy kwiatowe, czy też nowe roślinki ?

Data: piątek, 8 maja 2009 21:57:11
Witam ! Tak wygląda aktualnie moje dendrobium typu phalaenopsis - rozwinęły się wszystkie kwiatki /6/. Korzonki wpuściłam do maleńkiej doniczki i zobaczę co z tego wyniknie, gdyż nadal nie wiem czy jest to tylko łodyga kwiatowa , czy też będzie to nowa roślinka. Myślałam, że ktoś mi coś podpowie, ale jeśli nie, to trudno .... Myślę, że na tym ten wątek zakończę. Pozdrawiam. Wanda

Autor: kamill
E-mail:  
Data: niedziela, 10 maja 2009 08:57:08
Pani Wando
ja sledze to co sie dzieje i uwazam ze ze storczykami to nie zawsze wiadomo co wyjdzie. a moze jednak bedzie to nowa roslinkaswoja droga ciekawi mnie jak to jest ze u duzej liczby osob pokazujących zdjecia swoich storczykow na tym czy innych forach dendrobia wypuszczają keiki i jak do tego doprowadzacie.

Autor: mirka
E-mail: bryanka0@wp.pl
Data: niedziela, 10 maja 2009 20:47:54
Masz cudeńko....... moj jeszcze nie kwitnie natomiast dendrobium nobile o bialych kwiatach zapączkowało i czekam na rozkwit.Pozdrawiam.

Autor: Magrat
E-mail:  
Data: niedziela, 12 lipca 2009 07:49:31
Dendrobium phalaenopsis lubi rosnąć w grupie kilku pseudobulw(3-5).Stare ,przekwitłe pseudobulwy zostawiamy by młode czerpały z nich pokarm.Ma to wpływ na wzrost i obfitsze kwitnienie na nowej łodydze .Ze starych usuwamy tylko przekwitły pęd kwiatowy tuż przy nasadzie(zdarza się też powtórne kwitnienie na starej pseudobulwie,choć rzadko).Tym sposobem,po kilku miesiącach od zakupu doczekałam się pięknych kwiatów(15 na pędzie ) Wyrasta też następna,młoda pseudobulwka ,z której mam nadzieję też będe miała pociechę .

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl