Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Miltonia (?), Miltoniopsis (?)
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Karolina
E-mail: ckarus@gazeta.pl
Data: czwartek, 9 września 2004 19:11:14
Z góry piszę, że wiem co wszyscy myślą o prośbach o identyfikację (w dodatku niepopartych zdjęciami), ale chodzi mi tylko o gatunek, a nie odmianę, więc może mam jakieś szanse Wiosną kupiłam przecenioną (nawiasem mówiąc na 2,99) Miltonię (?) znajdującą się w co najmniej opłakanym stanie. Miała robale, była zalana itd. Nie wiem jak kwitnie, bo kupiłam ją ze sterczącym suchym badylem, który zapewne niegdyś był łodygą kwiatową Frapują mnie jej liście. Miltonia ma bowiem liscie delikatne, lekko wyginające się pod wpływem swego ciężaru. Moja roślina ma natomiast liście sztywne, ostro zakończone, te stare wyraźnie nakrapiane, i brak wyraźnej pseudobulwy (to znaczy u podstawy liści jest wyraźne zgrubienie, ale czy to pseudobulwa ). Roślina czuje się już dużo lepiej, ma dwa nowe przyrosty, ale nadal nie wiem co to jest (sprzedawca zarzekał się co prawda, że to Miltonia, ale...). Będę wdzięczna za pomoc
Pozdrowienia, Karolina

Autor: Maciuś
E-mail: maciek@obrazy.org
Data: sobota, 25 września 2004 16:00:13
Hihihih..... no i tak to bywa, kiedy sie jest początkującym ,,Storczykomaniakiem" . Ciiiiszaaaaaa hihihih

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@cad.pl
Data: niedziela, 26 września 2004 08:52:33
To nie kwestia tego, czy ktoś jest początkujący czy nie, ale po prostu nie ma odpowiedzi na to pytanie. Proszę poczekać aż zakwitnie - może wtedy znajdzie się ktoś kto będzie wiedział , a i to nie jest pewne.

Pozdrawiam
W.

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: poniedziałek, 27 września 2004 11:27:32
Do Maciusia.....

Nie wiem skąd wiadomo, że Karolina jest początkująca, natomiast wiem, że nie ma najmniejszych podstaw do udzielenia odpowiedzi. To może być miltonia, miltoniopsis lub dowolna inna sałata

Forum nie działa w ten sposób, że każdy po kolei zamieszcza informację "Nie mam pojęcia, co to jest". Brak odpowiedzi oznacza jasno i wyraźnie, że nikt jej nie zna.

Pewnie ktoś chętniej poświęciłby czas na udzielenie odpowiedzi, gdyby miało to krytyczne znaczenie dla życia i zdrowia tej rośliny, ale tak nie jest. Uprawianie jej jak miltoniii ALBO miltoniopsisa ALBO jakiegokolwiek innego storczyka z rodziny oncidiowatych z pewnością jej nie zaszkodzi i doprowadzi w końcu do kwitnienia. I może wtedy znajdą się brakujące przesłanki.

Pozdrawiam,
Jerzy

Powrót do grupy

© Copyright 2024 Orchidarium.pl