Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Łany storczyków....
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: wtorek, 14 września 2004 19:34:48
Takowe łany znalazłem w szklarniach pana Wichmanna w Orchideen Zentrum Celle (Celle, Niemcy). Aż przyjemnie było popatrzeć, co można sprawdzić poniżej....

Orchideen Zentrum Celle prowadzi prawie wyłącznie masową produkcję hybryd (gatunków tam raczej nie należy poszukiwać), a pan Wichmann zarejestrował wiele własnych hybryd, głownie Paphiopedilum. Celle leży 30 kilometrów na północ od Hannoveru.

Jerzy

Paphiopedilum Maudiae 'Christine'

Paphiopedilum insigne

Paphiopedilum Robin Hood

Sophrolaeliocattleya Mahalo Jack

Autor: Anna Kamińska
E-mail: ankamin1@wp.pl
Data: wtorek, 14 września 2004 20:25:57
Hybrydy są piękne ! Mnie ogarnęły emocje przy Paphiopedilum Robin Hood

Pozdrawiam. Ania.

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: wtorek, 14 września 2004 20:35:54
A ja zastanawiam się , wyciągam wnioski .
I wiem, że nic nie wiem .
Wszystkie rośliny Paphiopedilum zalane wodą i wszystkie kwitną to cud jakiś .
Pozdrawiam
Ewka

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: wtorek, 14 września 2004 21:01:01

Witam,

Ewka, czy sądzisz, że w takiej szklarni takie "łany" podlewa sie pojedynczo, doniczka po doniczce? Toż to z jakiejś deszczowni albo z innego węża leci, po wszystkim.....

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: wtorek, 14 września 2004 21:07:20
Te krople to oczywiście efekt podlewania spryskiwaczami deszczowymi, natomiast rzeczywiście jest się nad czym zastanawiać... Założę się, że gdybym ja tak traktował swoje paphiopedila, to większość zgniłaby w ciągu kilku miesięcy.... A tu nic złego się nie dzieje... Na dodatek tak samo jest w innych szklarniach przemysłowych. Ciepłolubne paphiopedila i phragmipedia u Kargego są tak samo zlewane wodą z góry w okresie zimowym, przy niskim świetle... Nie mam pojęcia, jak oni to robią.... Może to chemia, a może po prostu komputerowo sterowane zakresy temperatur IDEALNIE odpowiadające tym roślinom, co maksymalizuje metabolizm (czyli wzrost) i ogranicza ich podatność na choroby???

Ale najdziwniejsze jest to, że nie szkodzi to kwiatom??????????????????????

Mam tu jeszcze inne zdjęcie z tej szklarni, tym razem Paphiopedilum Celler Freude, własny klon Wichmanna.... To samo.... U mnie tak traktowane kwiaty nie przetrzymałyby tygodnia...

Jerzy

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: wtorek, 14 września 2004 21:34:42
I właśnie o to mi chodziło , że miejsce uprawy itd............decyduje o itd....
Bardzo fajne zdjęcie to ostatnie, jak po wielkim deszczu.
Pozdrawiam
Ewka

Powrót do grupy

© Copyright 2024 Orchidarium.pl