Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Renanthera
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Karolina
E-mail: ckarus@gazeta.pl
Data: środa, 15 września 2004 19:54:28
Otrzymałam dziś kupioną w Orchidarium małą Renentherę monachicę. Mam dwa pytania:
- czy zostawić ją w doniczce (tak jak ją otrzymałam) czy przymocować do kawałka kory i owinąć mchem? - obie opcje dot. mini orchidarium
- czy lubi spryskiwanie (budowę ma podobną do Vand, a te raczej nie przepadają za spryskiwaniem)
Pozdrowienia, Karolina

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: czwartek, 16 września 2004 07:55:49

Witam,

Pani Karolino, na tej witrynie w sekcji Storczyki od A do Z jest bardzo dokładny opis warunków uprawy renanthery monachica. Proszę poczytać...

Miłej lektury i pozdrawiam,
Grażyna

Data: czwartek, 16 września 2004 12:02:26
Czytałam ten artykuł. Roślina jest jednak tak mała, że w koszyczku się 'utopi'. Na razie zostawię ją w doniczce (śr.ok.7cm.), a jak urośnie to pomyślimy. Jeśli chodzi o to nieszczęsne spryskiwanie, to bezpieczniej chyba będzie się powstrzymać.
Może ktoś ma jakieś doswiadczenie w uprawie Renanthery monachici i chciałby się podzielić jakimiś uwagami (takimi z życia wziętymi!). Będę zobowiązana!
Pozdrowienia, Karolina

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: czwartek, 16 września 2004 12:26:26
Witam,

ja mam jedną w doniczce, ale bez żadnego podłoża... , doniczka jest tylko po to, aby roślinka stała prosto. Można małą renantherę włożyć do małego koszyczka. To, że narazie się "utopi" nie szkodzi, będzie miała miejsce na wiele lat rośnięcia bez ruszania korzeni.
Co do spryskiwania... ja wszystkie swoje rośliny od czasu do czasu dobrze zraszam, vandowate także, ale ponieważ zapewniam silny ruch powietrza, to nie mam problemów z zaleganiem wody w kątach liściowych.

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: czwartek, 16 września 2004 12:30:29
Witam ,
Pani Karolino, to cytat wyjęty z opisu tej rośliny na tej stronie z działu Storczyki od A do Z.
"Przeciętna wilgotność wynosi około 70% zimą i wiosną, a latem i jesienią ponad 80%.
Opady od 13 mm w lutym do 432 mm w lipcu."
To chyba oznacza wilgotno i mokro.
W dalszym tekście jest też:
"40000-50000 luksów. Stanowisko bardzo jasne, na granicy poparzenia liści, jednak rośliny nie powinny być wystawiane na bezpośrednie działanie południowego słońca."
A to chyba oznacza, że woda powinna szybko wyparować.
Ja swoje uprawiam w koszykach bez podłoża tuż przy szybie południowego okna, opryskuję codziennie, moczę w wodzie z dodatkami odżywczymi. Podobnie jak Vandy.
Pozdrawiam
Ewka

Data: piątek, 17 września 2004 12:49:36
Dziękuję za porady!
Karolina

Powrót do grupy

© Copyright 2024 Orchidarium.pl