witam czy to co przywiozłam sama osobiście z Wietnamu ( nie mam nazwy ani żadnego rodowodu) kupione w szklarni, to popularna u nas coerulea? czy sa jeszcze odmiany Vand które nie są znane w Polsce a ktos sie może orientuje w nazewnictwie?
mam 4 szczepki i jedna małą keike nie wiem nawet jakiego koloru albo pomarańcz albo róż albo lekki fiolet.
byc może to hybrydy nie wiem...specem od wietnamskiej botaniki nie jestem.
aczkolwiek zyją sobie tam w naturze często spotykane ...
juz zauwazyłam żę potrzebują klimatu azjatyckiego czyli 80% wilgotności powietrza i słoneczka. aczkolwiek kupione byly przy lokalnym wodospadzie wiec i możę masowa produkcja.. za każdą opinie będę wdzięczna ..
pozdrawiam
na wietnamskim forum znalazlam jeszcze 2 zdjecia mojej vandy niestety nikt nie operował nazwami albo operował ale wietnamskimi ...narazie szukam jest tak duzo gatunków vand i hybryd że bedzie cięzko..ale w poniedzialek jade na 4 tygodnie wiec postaram sie osobiscie dowiedziec nazwy. moze uda mi sie kupic dorosłe kwitnące vandy...zobaczymy jeżeli ktos kiedyś zobaczy podobna vandzie to będę serdecznie wdzięczna za wklejenie zdjęcia.
z góry dziekuje.
pzdr
hurra to jest mokara..ogladam zdjecia i rzeczywiscie..to moje pierwsze storczyki wiec nie dysponuje taka wiedza ale chylę głowę dla Pana wiedzy
niestety na innym forum zle ukierunkowałam swa wiedzę w kierunku vand
teraz wiem ze mam hybryde Ascocentrum, Vanda and Arachnis Orchids.
dziekuje