Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  reanimacja - POMOCY
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: agnieszka
E-mail: amswiercz28@wp.pl
Data: środa, 1 kwietnia 2009 15:50:47
czy reanimacja w keramzycie ma zastosowanie rowniez w przypadku korzeni ktore sa martwe a niue zalane??? bo mysle ze moje wyschly!

Autor: olka
E-mail: aleksandra.lesnia@neostrada.pl
Data: środa, 1 kwietnia 2009 16:51:29
Może zanim zaczniesz reanimację to porządnie podlej roślinę i zobacz po podlaniu jak wyglądją korzenie jeśli nabiorą zielonego koloru to ok ,jeśli będą brazowe ,albo brudno-białe (w dotyku jak suche gałązki i tak samo łamliwe) to wtedy wołaj o pomoc ,dodaj także więcej info o storczyku np.jaki to gatunek...

Data: środa, 1 kwietnia 2009 19:00:53
powiem od poczatku!storczyki mam rok i od momentu przekwitniecia nie zakwitly ani razu a minelo 8 miesiecy! sprawdzilam stan korzeni i sporo musialam usunac bo byly suche! zasypalam weglem drzewnym i odczekalam 10 dni z podlaniem tak jak przeczytalam ale zaczely mi w jednym storczyku wiednac liscie! podlalam go tydzien temu ,stoi na tacce z keramzytem ktora zraszam i efektu nie widac! nie moge zobaczyc jak wygladaja korzenie bo nie ma ich na brzegu doniczki i nic nie widze tylko kore! przed wycieciem korzenie wygladaly tak jak opisala pani OLKA czyli suche galazki! dostalam maila od pani iwony ale ona opisuje reanimacje zgnilych korzeni a moje taki nie byly i nie wiem czy opisana przez nia metoda (reanimacja w keramzycie) ma zastosowanie w moim przypadku! moje 2 storczyki ktore potrzebuja pomocy to PHALAENOPSIS! Mysle ze informacja jest wyczerpujaca!

Data: środa, 1 kwietnia 2009 19:04:14
chce sie poprawic ten w ktorym mi zaczely wiednac liscie to hybryda a ten drugi ktory tez jest biebny to wiganiae !

Autor: kamill
E-mail:  
Data: środa, 1 kwietnia 2009 19:29:42
uwazam ze reanimacja w keramzycie tyczy sie tych storczykow ktore stracily korzenie

Data: środa, 1 kwietnia 2009 19:37:16
no wlasnie przed chwila sprawdzilam stan hybrydy i sie okazalo ze trzeba wyciac wszystkie pozostale korzenie i wsadzialam ja w keramzyt a w wigniae stan korzeni sie nie pogorszyl! pozniej wstawie zdjecia bo zrobilam!

Autor: Ania
E-mail: anna.lotowska@gmail.com
Data: środa, 1 kwietnia 2009 21:00:00
A ja do wysoszonych storczyków preferuję metodę, o której pierwszy raz przeczytałam na angielskojęzycznym forum, tzw "sphag'n'bag". Polega ona na tym, że zasuszoną rośline wkładamy do woreczka z wilgotnym sphagnum, w woreczku robimy kilka niewielkich otworów i zamykamy, a roślinę zostawiamy w spokoju. Proszę spróbować- u mnie poskutkowało
Pozdrawiam

Data: środa, 1 kwietnia 2009 21:11:14
oto moja hybryda przed dzisiejszym usunieciem korzeni ktore wlasnie tak wygladaly

Data: czwartek, 2 kwietnia 2009 09:54:24
korzenie okazaly sie podgnite wiec je wycielam ! a co to jest sphangum o ktorym mowi pani Ania?

Autor: Ania
E-mail: anna.lotowska@gmail.com
Data: czwartek, 2 kwietnia 2009 12:18:08
To taki mech (nowozelandzki?) który można kupić np. w Orchidsklepiku. Wkłada się do wody i chłonie ją jak gąbka
Pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl