Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  żółknące dendrobium- choroba?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Magdalena Rychlik
E-mail: mrychlik@poczta.fm
Data: poniedziałek, 27 września 2004 14:59:54
Moje dendrobium zaczyna żółknać.Nie wiem czy to nie jakaś choroba, ponieważ najpierw zaczęło mi zółknąć keiki innego dendrobium i te keiki( które już od 2 miesięcy miałam w doniczkce wsadzone)całkiem zżółkło.
A teraz ten storczyk zaczyna zółknąć - korzenie są w dobrym stanie - co może być powodem żółknięcia liści i jak uratować storczyk?

Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@kowalska-stiasny.com.pl
Data: poniedziałek, 27 września 2004 16:37:06
Witam,

a jak wyglądają nowe przyrosty, co się z nimi dzieje? Bo to, że stare liście o tej porze roku żółkną wydaje mi się normalne...

pozdrawiam
Piotr

Data: poniedziałek, 27 września 2004 20:12:53
Hmm..., to jest właśnie tegoroczny przyrost na którym jest jeszcze jeden kwiat ( z lewej strony zdjęcia widać kawałek pędu kwiatowego ).
Jakis czas temu zaczął odbijać od niego jeszcze jeden przyrost, ale niestety zaczął zagniwać,(moze zalałam przy spryskiwaniu?) i musiałam go obciąc(Miejsce ciecia przetarłam weglem drzewnym).Starsze pędy dendrobium mają jeszcze liscie zielone, żółknąć zaczęły od najmłodszego przyrostu.

Autor: Piotr Piesik
E-mail: Piotr.Piesik@storczyki.org.pl
Data: poniedziałek, 27 września 2004 21:05:03
Powątpiewam w dobry stan korzeni-obraz żółknięcia jest raczej niefizjologiczny.
Roślina była chyba zalana i doszło do mokrej zgnilizny szerzącej się pędem w górę do podstawy liści.
Fizjologiczne żółknięcia najczęściej dokonują się równomiernie w całej blaszce liściowej lub od obwodu do podstawy.
PP

Data: wtorek, 28 września 2004 21:26:18
co mogę teraz uczynic by uratować storczyka?

Autor: beata
E-mail:  
Data: sobota, 2 października 2004 19:49:43
Jeśli jest to jak napisał Pan Piotr zgnilizna łodygowa (a na to faktycznie wygląda) to już nic Pani nie poradzi. Chyba że została jakaś jedna niezainfekowana zdrowa bulwa to można ją spróbować odciąć i w nowym podłożu posadzić.
Przykro mi
Pozdrawiam
beata

Data: poniedziałek, 11 października 2004 14:17:47
Przesadziłam ale niestety i tak od wszystkich łodyg poodpadały liście- może faktycznie to ta zgnilizna łodygowa ale łodygi są twarde a jeśli to byłaby zgnilizna to wydaje mi się, ze powinny być zgniłe i miękkie.Czy sie mylę ?

Autor: Bartek patro
E-mail:  
Data: czwartek, 3 maja 2012 15:53:23
powinnaś obciąć pędy i poczekaj aż wypuszczą nowe i podlewaj od czasu do czasu nawozem

Autor: Suzi
E-mail: marza.fryt@interia.pl
Data: niedziela, 6 maja 2012 21:59:45
Przecież to stary wątek z 2004r. Opisywany chory storczyk już pewnie dawno nie żyje hehe

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl