Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  co wyrasta z dendrobium?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ziutka
E-mail: neelli@wp.pl
Data: sobota, 25 kwietnia 2009 19:36:11
Dostałam do odratowania storczyka, który według właścicielki był na zejściu. Sama nie jestem znawczynią, ale mam 2 falki, które mnie wciągnęły w storczykowy świat, więc zaryzykowałam ratownictwo. Domyśliłam się, że jest to dendrobium ale nie mam pojęcia jakie. Dostałam je w stanie: w doniczce częściowo z ziemią i z dwoma listkami na czubku. U mnie listki odpadły. Przesadziłam go do podłoża dla storczyków i po niedługim czasie zobaczyłam że z pseudobulwy wypuszcza jakieś wyrostki, ale nie mam pojęcia czym one mogą byc. Po za tym ma strasznie marne korzonki, cieniutkie i niewiele, ale może u dendrobium tak ma byc. Dlatego zwracam się do Was o poradę. Czy coś z niego będzie.

Data: sobota, 25 kwietnia 2009 19:37:00
to te cosie co wyrastają

Data: sobota, 25 kwietnia 2009 19:38:00
Drugie pytanie dotyczy mojego falka, który wypuścił korzeń pod doniczką (zobaczyłam go przed ostatnim podlewaniem). Czy powinnam coś z nim zrobic? Czy będzie sobie rósł aż mu wystarczy miejsca?

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: niedziela, 26 kwietnia 2009 11:30:01
Witam!

Nie dysponuję doświadczeniem w uprawie dendrobium, ale wg. mnie bezlistna łodyga wypuszcza keiki (obym się nie myliła ).
Co do falenopsisa, któremu korzeń przerósł doniczkę. Warto przesadzić do trochę większej, bo w niedługim czasie nowe korzenie obrosną doniczkę przez otwory i potem niemożliwe będzie wyjęcie storczyka bez obcinania zdrowych korzeni .

Agnieszka z W-wy

Autor: Aneta
E-mail:  
Data: niedziela, 26 kwietnia 2009 11:38:55
To sa rzeczywiscie keiki,tez wlasnie odcielam moje i wsadzilam do malutkich doniczek.Musisz troche poczekac az korzonki podrosna...zycze powodzenia.
A drugiego byc tez przesadzila...

E-mail:  
Data: poniedziałek, 27 kwietnia 2009 09:29:31
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Phalenopsis co prawda nie ma dużo korzeni w doniczce, ale chyba go jednak przesadzę.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl