Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Paphiopedilum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Karolina
E-mail: ckarus@gazeta.pl
Data: środa, 13 października 2004 18:37:15
Moje pytanie dotyczy podlewania Paphiopedilum. Mam dwie hybrydy. Jedna aktualnie kwitnie. Zauważyłam jednak, że obu storczykom zaczynają żółknieć liście (na razie pojedyncze). Wiem, że stare przysrosty (że się tak niefachowo wypowiem), które kwitły z czasem obumierają. Tyle, że jednemu ze storczyków żółkną liście z kwitnącego aktualnie przyrostu. Nie wiem czy powinnam się martwić takim stanem rzeczy Przy czym obie rośliny wypuszczają sporo (jedna 4) nowych przyrostów oraz młode liście w tych starszych.
P.S.
Rosną w temp. ok 16-20st. Podlewane są naprawdę rzadko - ostatni raz podlałam je w zeszły poniedziałek (czyli 9 dni temu). Nie można więc chyba mówić o przelaniu
A może mają za chłodno? Okna w moim mieszkaniu nie grzeszą szczelnością
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc, Karolina

Data: środa, 13 października 2004 18:40:53
Zapomniałam dodać, że przy jednym z nich (stoją na 2 różnych oknach) temp. w nocy potrafi spadać do 12st. (stoi przy oknie, które jest przez całą zimę uchylane).
Więc może ma jednak za zimno.

Data: środa, 13 października 2004 18:41:01
Zapomniałam dodać, że przy jednym z nich (stoją na 2 różnych oknach) temp. w nocy potrafi spadać do 12st. (stoi przy oknie, które jest przez całą zimę uchylane).
Więc może ma jednak za zimno.

Autor: Gabrycha
E-mail:  
Data: sobota, 16 października 2004 12:24:10
Mam ten sam problem.
Tak samo podlewałam co 10 dni ale usłyszałam gdzieś że ten gatunek musi mieć bardziej wilgotne podłoże i nie potrzebny jest kalendarz do podlewania, więc zaczełam podlewać po sprawdzeniu patyczkiem podłoża i kiedy jest suche to podlewam i faktycznie wysycha ono szybciej zauwarzyłam że tak mniej więcej co 5 dni.
Może tu jest przyczyna

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: sobota, 16 października 2004 12:49:28
Witam ,
mam pytanie: Czy na terenach naturalnych stanowisk tych roślin, deszcz pada według kalendarza tj co 10 dni ?
Pozdrawiam
Ewka

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl