Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  białe robaki w podłożu
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Magda J.
E-mail: magda@kijowski.net
Data: środa, 20 października 2004 16:02:52
Miesiąc temu kupiłam Oncidium do reanimacji na przecenie w centrum ogrodniczym. Roślina wygląda na zdrową, właśnie opadły ostatnie kwiaty i pojawił się nowy przyrost. Coś mnie podkusiło sprawdzić ziemię - a tam wiją się białe, cienkie dość długie (2cm) i beznogie robaki, które nie pasują do żadnego stworzenia opisanego w książkach i w sieci. Na zewnątrz nic kompletnie nie widać. Pułapka z jabłka nie działa. Wątpię, żeby były niegroźne. Nie wiem, co robić. Intuicja podpowiada, żeby wyjąć roślinę, dokładnie oczyścić i przesadzić do nowego podłoża. Czy to dobry pomysł? Czy zalać ją jakimś preparatem? Czy może to świństwo przejść do innych doniczek? (Moje storczyki uprawiam na półce, każdy w osobnej doniczne wsadzonej do cermicznej osłonki. Nie stykają się, ale stoją dość blisko siebie.)

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@kowalska-stiasny.com.pl
Data: środa, 20 października 2004 17:03:03
Witam,
skoro roślina przekwitła i pojawia się nowy przyrost, to jest to jak najbardziej odpowiedni moment, aby całkowicie wymienić podłoże, przepłukać korzenie tak, aby mieć pewność, że żaden nieproszony gość nie pozostanie (ewentualnie można włożyć pałeczkę Provado Combo - chyba tak się pisze, firmy Bayer). Zresztą Oncidiowate można przesadzać jesienią (patrz Ogólne informacje o uprawie).

pozdrawiam,
Piotr Bałdyga

Powrót do grupy

© Copyright 2024 Orchidarium.pl