Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Ważne
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Mlaczek
E-mail:  
Data: sobota, 20 czerwca 2009 18:23:34
Był ktoś w Chorwacjii?? Jeśli tak to chciałem sie dowiedzieć czy jest możliwość kupienia tam na targach lub w sklepach specjalistycznych roślin egzotycznych w tym storczyków. I czy są jakieś problemy z ich przywozem??

Autor: kamill
E-mail:  
Data: sobota, 20 czerwca 2009 21:32:08
moj brat chcial przewiezc z chorwacji dla mnie jaksa rosline i nie mogl tego zrobic bo tego prawo zabrania. ale to bylo 5 lat temu jak jest teraz to nie wiem

Autor: Anna Kamińska
E-mail:  
Data: sobota, 20 czerwca 2009 22:39:18
W ramach UE nie ma zakazu przewozu roślin. W każdym razie ja się z tym nie spotkałam. W ubiegłym roku przywoziłam rośliny z Madery i na żadnym lotnisku nikt mnie o nic nie pytał.

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: niedziela, 21 czerwca 2009 09:35:52
Jeśli będziesz przewozić w ramach UE jakiekolwiek rośliny, to ZAWSZE miej ze sobą rachunek za ich zakup.
Jeśli rośliny nie będą wyglądały na komercyjne hybrydy (które są dostępne też i u nas przecież...) możesz mieć problemy w razie kontroli, jeśli będą wyglądały na pobrane z natury i nie będziesz mieć dowodu zakupu. Zatem kupowanie czegokolwiek na targach odradzam - zwłaszcza roślin występujących tam na siedliskach naturalnych.
Nie jestem pewien, ale Chorwacja chyba jeszcze NIE JEST w Unii, zatem obowiązują tu wszelkie przepisy o transporcie fitosanitarnym jak spoza granic UE...

pozdrawiam
W.

E-mail:  
Data: niedziela, 21 czerwca 2009 10:28:35
Pewnie roślin endemicznych nie można wywozić, ale te występujące i dostępne gdzie indziej jak najbardziej.
Radzę Ci jednak zorientować się na jakiś stronach poświęconych przepisom celnym w Chorwacji

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: niedziela, 21 czerwca 2009 11:23:56
Aniu, ale oprócz endemitów jest jeszcze cała masa roślin chronionych, no i rzeczone przepisy fitosanitarne, które dotyczą wszystkich roślin...

Inna sprawa to to , że celnicy na granicy chorwackiej nie są zbyt napastliwi, gdyż mają świadomość, że żyją z turystów...

Pozdrawiam
W.

E-mail:  
Data: niedziela, 21 czerwca 2009 13:09:13
Witku, masz rację Tylko ja nie zakładam,że ktoś będzie przewoził rośliny chronione
Najlepiej wszystko dobrze sprawdzić, bo nigdy nie wiadomo, skąd co można przywieźć.
Pozdrawiam.

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: poniedziałek, 22 czerwca 2009 13:55:29
Zgodnie z konwencją waszyngtońską wszystkie storczyki podlegają ścisłej kontroli przy przewożeniu przez granicę dowolnego kraju, więc do przewiezienia nawet pojedynczej rośliny spoza granic UE wymagana jest pełna dokumentacja (CITES kraju wywozu + CITES Polski + cert. fitosanitarny) i odprawa wraz z kontrolą sanitarną.

Wewnątrz UE też radziłbym mieć paragon lub inny dowód zakupu.

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: pysia34
E-mail: barbarakrawczyk@wp.pl
Data: czwartek, 30 lipca 2009 22:00:27
4 lata temu przywoziłam rośliny z Chorwacji, z samego południa Chorwacji. Wjazd przez Słowenie nie był kłopotliwy bez kontroli, a to już UE. Dopiero 34km od domu po 1 w nocy skontrolowali roślinki Niemcy w Gubinie, ale powiedziałam że od cioci z Niemiec i nic nie zrobili a wiozłam całego Scharana roślin Wewnątrz unii nie ma problemu z przewozem roślin

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl