Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Cambria
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: kamill
E-mail: kuszow@gmail.com
Data: niedziela, 21 czerwca 2009 21:14:17
Mam ta Cambrie od kilku miesiecy

i dopiero dzis poczulem jej delikatny zapach. Na termometrze jest 12 stopni i wokolo niej roznosi sie delikatny zapach. Ciekawe to bo nie bylo go czuc podczas cieplych dni i wtedy gdy stala w domu. O maja stoi bez przerwy na dworze

Autor: Marta Uścieńska
E-mail: martusc@o2.pl
Data: poniedziałek, 22 czerwca 2009 08:10:01
Nie zwrócił Pan uwagi na godziny zapachów. Storczyki pachną w różnych godzinach i warunkach. Najczęściej gdy jest wilgotno, ciepło, czasem dostępność promieni słonecznych jest niezbędna. Jedne pachną przed południem inne wieczorem itd. Napewno silniej pachną te w dobrej kondycji. Roślina zużywa dużo energii na tworzenie zapachu. Ta stosunkowo niska temperatura jest rzeczywiście zastanawiająca. Może pozostałe warunki zostały w pełni spełnione i się zrewanżowała? Poza tym wiaty muszą osiągnąć dojrzałość aby zacząć pachnieć. Zapach też się zmienia np. na początku hiacyntem a pod koniec działania np. konwalią. Pod koniec kwitnienia największy udział ma zapach rozgniecionej trawy.
Temat rzeka, słabo opracowany. Najbardziej podoba mi się to że nawet najlepsze perfumy są marną podróbką naturalnych zapachów.
Proszę sobie kupić książkę: ,,Fragrant orchis,,. Nie rozstaję się z nią. Resztę wiedzy trzeba wykopać z internetu. Marta

Autor: kamill
E-mail:  
Data: poniedziałek, 22 czerwca 2009 10:27:54
Kiedyś wąchałem jej kwiaty ale zapachu wogóle nie dało się wyczuć
a teraz najnormalneij w świecie pachnie.Tego zapachu nie umiem porównać z jakimkolwiek innym. Mogę powiedziec o nim , że jest słodki

Autor: patrykgiel
E-mail: patrykgiel2@o2.pl
Data: środa, 6 stycznia 2010 10:25:51
To nie jest Cambria tylko Burrageara Nellyister

Autor: Natalia
E-mail: emicha27@interia.pl
Data: środa, 6 stycznia 2010 13:06:47
Cambria czyli mieszańce takie jak np. Burageara czy Odontonia!
I jest to Burrageara Stephan isler 'Dos Pinhos'

Autor: Michał
E-mail:  
Data: środa, 6 stycznia 2010 14:08:25
Zgadzam się z przedmówczynią-do worka o nazwie "Cambria" można wrzucić również Burrageary. I na pewno nie jest to 'Nelly Isler', bo tą odmianę mam w domu. Również stawiam na 'Stefan Isler'

Autor: Kamil
E-mail: kuszow@gmail.com
Data: czwartek, 7 stycznia 2010 01:32:06
Szczerze mówić to nie ważne jak się dokładnie nazywa- zapomniałem ja podpisać i teraz nie wiem , która to roślina .

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl