Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  podział zygopetalum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: wtorek, 7 lipca 2009 10:52:19
Witam

Moje zygopetalum hybryda bardzo się rozrosło (w tym sezonie ma juz 2-gi przyrost). Ponieważ roślina nie mieści się na mojej przyokiennej półce, a parapet mam wąski, chciałabym odzielić jedną kępę z nowym przyrostem, po kwitnieniu.
Czy w przypadku zygopetalum jest to możliwe? Proszę o wskazówki, najlepiej kogoś, kto uprawia zygopetalum.

Pozdrawiam, Agnieszka

Autor: Piotrek
E-mail:  
Data: wtorek, 7 lipca 2009 11:34:35
Dzielenie (jeśli ma tylko kilka pseudobulw) nie jest dobrym pomysłem: większe rośliny lepiej kwitną.

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: wtorek, 7 lipca 2009 11:59:02
Moje zygopetalum obecnie ma tylko 3 stare pomarszczone ps/b, reszta to nowe przyrosty. Gdybym wcześniej nie wycinała najstarszych ps/b, to w tym roku mogłabym już je rozdzielić. Roślina 2 razy w roku bezproblemowo wypuszcza pędy kwiatowe (szkoda, że nie mam miejsca przy oknie dla rozłożystych liści, trochę uszkodzonych obcięłam, ale i tak ma b.ciasno . Nie pozostaje mi nic innego, jak poczekać z podziałem, aż przybędzie więcej ps/b.

Agnieszka

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: czwartek, 9 lipca 2009 23:11:25
W Zupie storczykowej w prawym górnym rogu jest ,,szukaj,,. Można wpisać tylko Zygopetalum szukaj i wyświetli się duuża ilość praktycznych wiadomości. Zygopetalum nie lubi naruszania bryły korzeniowej. Marta

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: piątek, 10 lipca 2009 21:50:56
Witam.
Wszysccy mają rację.Jednak ja pojedyńcze,stare pseudobulwy wkładam do doniczek,lub słoików z drobnym podłożem,przykrywam folią,podłoże delikatnie podlewam,aby była właściwa wilgotność-to znaczy rano rosa na mniej więcej połowie słoika,po południu jej nie ma,gdy za mało spryskuję ścianki słoika wewnątrz,a gdy za dużo pozostawiam odsłoniętą górę.W ten sposób dochowałam się niezłych egzemplarzy.Nie wszystkie pseudobulwy puszczają przyrosty,ale zamiast je wyrzucać warto spróbować.Mogą być w przyszłości na wymianę.
Bardzo lubię te storczyki i należą u mnie do najlepiej rosnących.
Podobnie można rozmnażać wiele gatunków.
Pozdrawiam.
Elżbieta

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl