Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Co to jest?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: basia
E-mail: barbara.now@wp.pl
Data: środa, 17 listopada 2004 21:41:46
Od niedawna zostałam zarażona 'storczykomanią' i dzielnie walczę ze wszystkimi pojawiającymi się problemami. Zaniepokoiła mnie ostatnio cattleya. Na spodniej stronie liści zauważyłam niewielkie brązowe narośla. Nie wiem co to. Choroba, szkodniki, a może efekt nie zapewnienia odpowiednich warunków uprawy??? Czy zagrożone są pozostałe rośliny? Jak to zwalczyć?

basia

Autor: Grzegorz
E-mail: GrzegorzRadka@interia.pl
Data: czwartek, 18 listopada 2004 11:48:02
Witam!
Jeśli te brązowe narośla dają się zdrapać paznokciem, w w środku jest białawe żyjatko (może być rozgniecione po tej operacji), to jest to najprawdopodobniej tarcznik. Sprawa jest poważna, zwykłe opryskiwanie środkiem owadobójczym nie pomaga. Trzeba zastosować jakiś środke o działaniu układowym tj taki, po którym roślina ma trujący sok.
Pozdrawiam GR

Autor: Justyna Butrymowicz
E-mail: ju.bu@op.pl
Data: czwartek, 18 listopada 2004 12:27:42
Tu znajdzie Pani trochę o tarcznikach http://www.ogrodowy.republika.pl/pliki/srd.html

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: czwartek, 18 listopada 2004 12:52:31
Witam,
Informacje o chorobach i szkodnikach są także na stronie storczyki.org.pl, a także na mojej stronie:
http://www.ciekawe-rosliny.pl/index.php?dz=strony&op=pisz&id=17&dzial=9&dzial1=

Z pozdrowieniami, Maria

Data: czwartek, 18 listopada 2004 20:17:09
Niestety, a może na szczęście nie ma robala. A narośla wyglądają jakby osłonięte były skórką.

Autor: justyna
E-mail: justyna_butrymowicz@wsip.com.pl
Data: czwartek, 18 listopada 2004 21:15:10
Szkoda, że nie może Pani zamieścić zdjęcia, byłoby łatwiej cokolwiek powiedzieć.

Autor: grzegorz
E-mail: GrzegorzRadka@interia.pl
Data: piątek, 19 listopada 2004 15:57:07

ten robal po rozgnieceniu wygląda jak biaława maź, bez konkretnej struktury. Zamyka się w takiej niby-muszelce, bo jest delikatny

Data: piątek, 19 listopada 2004 22:46:25
No cóż... trudna sprawa bo po robaku ani śladu... Nawet zwłok nie ma. Może niedługo uda mi się jakieś zdjęcie zamieścić...

Pozdrawiam, Basia

Powrót do grupy

© Copyright 2024 Orchidarium.pl