Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Vanda
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Magdusia
E-mail: dusia1986@interia.pl
Data: środa, 29 lipca 2009 14:42:39
Witam wszystkich bardzo serdecznie;-)
Dzisiaj kupiłam śliczna Vande proszę o jej identyfikacje;-)
Rośnie ona tylko w szklanym wazonie czy tak może zostać czy lepiej przesadzić ja w podłoże?
Proszę o porady jak mam o nią dbać bo to pierwsza Vanda w mojej kolekcji.
Jak często mam ją podlewać? Pani w kwiaciarni mówiła że ona codziennie spryskuje ją woda.

Pozdrawiam serdecznie

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: środa, 29 lipca 2009 15:05:36
Pani Magdusiu!
Może Pani napisać, gdzie ją Pani kupiła- dziękuję!

Autor: Ania
E-mail: anusska@onet.eu
Data: środa, 29 lipca 2009 15:15:53
Witam,
Jeśli vanda nie miala fiszki przy sobie, to zidentyfikować jej się raczej nie da W kwiaciarniach mają zazwyczaj tylko bezimienne hybrydy storczyków, więc to też jest pewnie jakiś mieszaniec.
Co do wazonu, vanda może w nim zostać, a nawet powinna - taki sposób uprawy w domowych warunkach jest często praktykowany i zazwyczaj, przy odpowiedniej uprawie, przynosi zamierzone efekty
Odnośnie uprawy: spryskiwanie korzeni jest dość męczącą formą dostarczania wody vandzie, bo przy większych upałach szybko ona wyparowuje i korzenie stają się suche, więc trzeba by nawet kilka razy dziennie ją pryskać Osobiście polecam podlewanie jej np. 2 razy w tygdoniu poprzez wlanie do wazonu wody z odpowiednią ilością nawozu, tak by trzon rośliny nie był zamoczony, a następnie zostawienie jej w tym przez kilka godzin (lepiej robić to rano, by vanda nie została 'mokra' w nocy ). Oczywiście, co pewien czas powinno się podlać roślinę wodą bez nawozu, by korzenie nie uległy zasoleniu.
Pozdrawiam i życzę sukcesów w uprawie vandy , Ania

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: środa, 29 lipca 2009 15:16:21
Dodam jeszcze ,że ja swoje vandy i ascocendy trzymam w takich szklanych naczyniach, na południowym i zachodnim oknie.Jeden raz w tygodniu wlewam do naczyń na 8-10 godzin destylowanej wody i to wystarczy, rośliny dobrze rosną - pozdr. Jarek z Kielc.

Autor: Magdusia
E-mail: dusia1986@interia.pl
Data: środa, 29 lipca 2009 16:14:57
Dziękuję bardzo za rady ;-)
Panie Jarku Vande kupiłam w moim małym miasteczku czyli Krotoszynie;-) Pierwszy raz się spotkałam z Vanda w moim mieście a na "polowania" za nowymi storczykami chodzę dość często;-) Tym wieksza moja radość że udało mi się ja kupić za niewielkie pieniążki :-)

Autor: axela
E-mail: axela20@wp.pl
Data: środa, 29 lipca 2009 19:57:42
moja wygląda tak i kąpie ją w te upały raz na 3-4 dni czyli rano nalewam jej wody i wystawiam na balkon na 4-5h w lekko słoneczne miejsce.
jak nie mam czasu kąpać to spryskuje korzenie.
a ascocentrum zamontowane na korze moczę co 1-2 dni rano w wiadrze i wieszam na balkonie żeby całkowicie obeschła. oczywiście w lekkim słoneczku na wschodnim balkonie. dzięki temu porannemu słoneczkowi i lekkiemu nawożeniu z 5 ascocentrum 4 wypuszczają pędy na raz. ale myślę że ten piąty to tylko kwestia czasu i też się zmotywuje. widok pięciu kwitnących będzie najszczęśliwszym dniem w moim storczykowym świecie ale to pewnie jeszcze z 3-4 tygodnie zanim pędy wyrosną.

Autor: yola
E-mail: yola-z@wp.pl
Data: czwartek, 30 lipca 2009 00:02:52
Witam,taką vandę kupiłam dokładnie rok temu.Wycięłam ją z koszyczka, z upływem czasu zauważyłam suche korzonki.Korzonki zupełnie suche powycinałam.Listki mają się dobrze,urosły świeże korzenie, ale kwitnienia się nie doczekałam. Nie tracę nadziei.

Autor: axela
E-mail: axela20@wp.pl
Data: czwartek, 30 lipca 2009 09:35:12
może inwestowała w nowe korzonki i listki, ale pamietaj że vandy do kwitnienia lubią słoneczko. najlepiej takie poranne a póżniej cieniowane żeby jej nie spaliło. na komodzie z dala od okna może mieć za ciemno i nigdy nie zakwitnie....

Autor: Kazimierz Oboza
E-mail: kazimierz.oboza@aqua.com.pl
Data: czwartek, 30 lipca 2009 15:42:21
Z chwilą gdy zrobiłem sobie szklarenkę uprawa Vand stała się przyjemnością.
Dla dobrej kondycji Vanda nie potrzebuje podłoża. Natomiast konieczna jest bardzo wysoka wilgotność powietrza i bardzo duże nasłonecznienie, najlepiej bezpośrednie, no i temperatura wg. moich doświadczeń pow. 10 stopni Celsjusza.
W takich warunkach każda dorosła Vanda kwitnie jeśli nie 2 to min. 1 raz w roku.
Natomiast uprawa tej roślinki w domu wcześniej czy później, ale niemal zawsze prowadzi do jej utraty. Można się ratować wystawiając ją na dwór lub balkon w okresach letnich, byle by w nocy jej nadmiernie nie schłodzić.

Autor: yola
E-mail: yola-z@wp.pl
Data: czwartek, 30 lipca 2009 21:14:00
Vandzia już przestawiona na południowy parapet, bardzo jasny ale nie ma bezpośredniego nasłonecznienia. Dziękuję za cenne podpowiedzi.
Pozdrawiam
yola

Autor: Beata
E-mail:  
Data: czwartek, 30 lipca 2009 23:07:07
WItam
Mam Vande coerulea - biedactwo na wystawie poludnio-zachodniej slabo sie miala, teraz w pelnym sloncu (no moze nieco cienia od roslin sasiadujacych) i rosnie rewelacyjnie. Nie moge sie jeszcze pochwalic kwitnieniem ale widze szanse na powodzenie w tej kwestii
pozdr B

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl