Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Bulbophyllum bootanoides ?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Danuta Pańczyk
E-mail: danutapanczyk@wp.pl
Data: poniedziałek, 3 sierpnia 2009 12:55:32
Witam,

Bardzo proszę moje koleżanki i kolegów w rozwiązaniu zagadki; co ja to kupiłam?
W ubiegłym roku dokonałam zakupu Bulbophyllum bootanoides, nie wiedząc że jest to synonim Bulbo. frostii. Kiedy się zorientowałam, doszłam do wniosku, że może być trzeci do kolekcji, bo bardzo podobają mi się te buciki. Ku mojemu zaskoczeniu kwiaty, owszem kolorystyką przypominały frostii, natomiast sam bucik z leksza trochę zdezelowany był. W dodaku wielkość kwiatów ok. 4-5 cm była 3-4 razy większa od frostii które aktualnie kwitnie. Same p.bulwy są charakterystyczne dla frosti. Kwiaty wydzielały woń podobną do zepsutej zupy grzybowej. Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu tożsamości tego osobnika, ładnego zresztą
Dodam tylko, że zdjęcie jest autorstwa fotografa łańcuckiego. Dzięki Maryna

Pozdrawiam,
Danka

Autor: KRASNAL
E-mail: kkrasnal@op.pl
Data: poniedziałek, 3 sierpnia 2009 13:43:55
Przy Bulbo. frostii te buciki są takie bardziej eleganckie, a te na zdjęciu są już po paru sezonach .Ale spokojnie, wydrukowałem zdjęcie i podejde do szewca może rozpozna z czyjej to stopki. a jak nie to może chociaż je zreperuje.

Autor: KRASNAL
E-mail: kkrasnal@op.pl
Data: poniedziałek, 3 sierpnia 2009 13:50:57
Szewczyk Dratewka zasugerował, że może to być frostii ale po Tańcu z Gwiazdami.Troszke rozdeptane

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: poniedziałek, 3 sierpnia 2009 16:54:16
Bulbophyllum bootanoides (Guillaumin) Seidenf. 1974 to synonim frostii, choć rzadko można spotkać otwarty kwiat, ale przy idealnych warunkach jak u Danusi, dużej wilgotności, z rana? zapewne jest to możliwe by się otworzyły.

W odróżnieniu od Bulbophyllum bootanense Parish & Rchb. f. 1874, której to nazwy używano jako synonim Bulb. spathulatum (Rhytionanthos spathulatus), choć jest możliwość, że to osobne gatunki nie synonimy Rhytionanthos bootanense i spathulatus.

Pozdrawiam

Piotr

Autor: Danuta Pańczyk
E-mail: danutapanczyk@wp.pl
Data: poniedziałek, 3 sierpnia 2009 21:20:43
Piotrze, tak po cichu liczyłam na Ciebie Inne frostii przy takich samych warunkach nie otworzyło się i jest o wiele mniejsze, takie 'normalne'. Szkoda, że kwitnienie ich nie odbyło się w tym samym czasie. Różni je ok. 10 dni. Jest jeszcze trzeci egzemplarz, ale ten nie zbiera się do kwitnienia.

Chyba się muszę podszkolić z bulbo., bo takich zagadek jest więcej

Pozdrawiam nieustająca w poszukiwaniach i licząca na Waszą pomoc, Danka

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: poniedziałek, 3 sierpnia 2009 22:12:31
hm jeśli jest większe to może poprostu ma już podwojony materiał genetyczny tzw 2n w wyniku hodowli, czy poprostu wynik selekcji klonów. Przez chwile pomyślałem, że to może krzyżówka x frostii, ale szczegóły warżki i ogólny pokrój kwiatu jest idealny i charakterystyczny dla frostii.

A z tym otwieraniem to dam dla przykładu coś podobnego, co nigdy bym nie pomyslał, że może być otwarte:

http://www.flickr.com/search/?q=Bulbophyllum%20Scotinochiton&w=all&s=int

Pozdrawiam

Autor: Anna
E-mail:  
Data: poniedziałek, 3 sierpnia 2009 22:41:31
Uuu, prawie jak homar

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl