Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Jaki storczyk na w schodnie okno?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ola Młynarz
E-mail: ola_mly@wp.pl
Data: niedziela, 9 sierpnia 2009 14:08:57
Witam wszystkich serdecznie. Zajmuje się storczykami dopiero od półtora roku. Mam falki i chyba sobie z nimi radzę.
Bardzo prosze o poradę . Wszystkie moje storczyki stoją na wschodnim parapecie. Chciałabym jeszcze "zagospodarować" okno i powiesić kilka kwiatów. W związku z tym bardzo proszę o sugestie: jaki storczyk nadaje się na wschodnie okno- mieszkam w bloku ( myślałam o uprawie w koszyku), najlepiej taki kwitnący w dół i w miarę "prosty" w uprawie- dla początkujacego.
Serdecznie dziękuję za wszystkie podpowiedzi i za wszystkie wcześniejsze wypowiedzi uczestników tego forum, które wielokrotnie mi pomogły!

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Michał
E-mail: misiek422@onet.eu
Data: niedziela, 9 sierpnia 2009 15:22:45
Pani Olu, wschodnie okno to doskonałe miejsce dla większości storczyków (poza wybitnie światłolubnymi, jak katleje, wandy, czy cieniolubnymi, jak te z rodzaju Dracula). Poza Phalaenopsis może Pani uprawiać takie rodzaje, jak Dendrobium, Oncidium, Cambria, Paphiopedilum (o marmurkowych liściach)... Wszystkie są łatwe w uprawie. Osobiście do uprawy w koszyku polecam rodzaj Stanhopea; mój okaz lada dzień zakwitnie. To bezproblemowy storczyk o cudownych kwiatach (choć krótkotrwałych). MUSI rosnąć w koszyku, bo pęd kwiatowy wychodzi od spodu. Pozdrawiam i życzę powodzenia w uprawie

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl