Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  dendrobium spring bride
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kasia
E-mail:  
Data: czwartek, 25 listopada 2004 18:49:52
Wczesną wiosną kupiłam na wyprzedaży jakiś gatunek dendrobium. jakiś czas temu zaczął wytwarzać pąki Sprawił mi tym niezłą niespodziankę, bo nie sądziłam że dendrobia kwitną w listopadzie i grudniu, a wiosną ani śmiał zakwitnąć . Okazało się że jest to spring bride. czy traktować go jak zwykłe gatunki dendrobium?? czy ma jakieś inne wymagania???

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cassNOSPAM@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 25 listopada 2004 20:44:04
Witam !

Powtórzę często już przytaczaną na tym forum prawdę, że jeśli roślina nie ma tabliczki (metki ? plakietki ? jak to sie mówi po polsku ) z nazwą to nigdy nie będziemy mieli pewności co to dokładnie jest.

Co do kwitnienia. Niestety udało mi się znaleźć tylko jedno zdjęcie dendrobium "Spring Bride", na którym zresztą nie widzę czy pąki są rozmieszczone na pędzie wyrastającym ze szczytu pseudobulwy czy wzdłuż pseudobulwy.
Z mojego doświadczenia wynika, że te dendrobia, które wytwarzają kwiaty na pędzie (np. hybrydy den. phalaenopsis i dend. bigibbum) kwitną zimą. Wiosną wypuszczają nowe przyrosty, które dojrzewają przez lato i kwitną zimą. One potrzebują przez cały rok nieco wyższych temperatur.
Te natomiast, które wypuszczają pąki kwiatowe wzdłuż pseudobulwy (np. hybrydy dend. nobile) u mnie kwitną w ciągu roku. Potrzebują okresu spoczynku z przesuszeniam.

życzę udanej uprawy
pozdrawiam
Sandra Wawrzyniak

Autor: Kasia
E-mail:  
Data: piątek, 26 listopada 2004 17:05:50
oglądałam fotografie i jestem w 99% pena że to ten gatunek. Dziękuję za poradę.

Powrót do grupy

© Copyright 2024 Orchidarium.pl