Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Ioncidium Misty
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Karolina
E-mail: ckarus@gazeta.pl
Data: poniedziałek, 29 listopada 2004 17:42:20
Witam!
Wiosną kupiłam od P. Witolda Hanaka Ioncidium Misty. Ponieważ zapodziałam gdzieś adres e-mail to piszę na forum. Moje pytanie dotyczy kwitnienia. W jakim okresie roślina kwitnie, jak zaindukować kwitnienie (obniżenie temp., lekkie przesuszenie ). Dodam, że rośnie, na korku, w mini-szklarence o wilgotności powietrza ok. 70-85% w temp. ok. 20st. (latem 24). Wczesną jesienią wypuściła dwa nowe przyrosty, które już 'dojrzały', a dziś zauważyłam, że wypuszcza kolejny . Wygląda wiec na to, że jest jej dobrze, ale zależy mi żeby zakwitła . Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam, Karolina

Autor: Agnieszka Chmara
E-mail: agnieszka@hat.pl
Data: poniedziałek, 29 listopada 2004 20:27:19
Witam

...myślę że roślina kwitnie właśnie teraz lub mniej wiecej w tym okresie
mam drugą rośline i ma u mnie piękny pęd kwiatowy i lada dzien powinna rozkwitnąć
jednak z dwóch nowych przyrostów które miałam zakwitł tylko jeden a drugi puścił odnóżkę. A warunki mniej wiecej takie - wilgotność 80-90%, temperatura ok 22 st w nocy 19 st, jak słonce świeci w okna temp dochodzi nawet do 30 st, stoi u mnie na południowym oknie i teraz troche doświetlam. Jak pamiętam zraszam z rana codziennie, jak nie to co 2-3 dni

pozdrawiam
i powodzenia

Agnieszka

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: poniedziałek, 29 listopada 2004 21:53:06
Witam ,
moją roślinkę kupiłam w Łodzi w 2002 roku. Kupiłam jako małe drobne oncidium, stale kwitnące. Miała bardzo dużo długich pędów kwiatowych z licznymi delikatnymi kwiatkami. Kazała mi czekać dwa lata na kwitnienie .
Rośnie w doniczce wciąż tej samej, powieszonej na zachodniej ścianie. Ma swiatło i ze wschodu i południa. Wytrzymała bardzo wysoką temperaturę a raczej pomór który wydarzył sie na moim balkonie. Jedynie pęd kwiatowy straciłam, teraz pojawił się następny i chyba będzie ich więcej.
Roślina pokroju wspinającego się z licznymi rozgałęzieniami i korzeniami powietrznymi. Lubi wysoką wilgotność i poranny oprysk.
Wiosną, latem, jesienią trudno utrzymać temp. na balkonie, jak grzeje słońce jest cieplej. Teraz mam nocą 16st.C, za dnia ustawioną 22st.C i wiecej jak wyjrzy słońce. Doświetlam.
Pozdrawiam
Ewka

Autor: Karolina
E-mail: ckarus@gazeta.pl
Data: poniedziałek, 29 listopada 2004 23:40:17
Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Wygląda na to, że moja roślinka ma warunki bardzo podobne do tych, jakie stworzyła swojemu okazowi p. Ewa z tą drobną różnicą, że nie jest doświetlane, na co się chyba jednak zdecyduję biorąc pod uwagę aurę ostatnich dni
Jeszcze raz dziękuję i serdecznie pozdrawiam, Karolina

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl