Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Dendrobium
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Karolina
E-mail: ckarus@gazeta.pl
Data: czwartek, 16 grudnia 2004 21:46:19
Witam!
Jakiś czas temu zaczęło żółknąć moje dendrobium typu phalaenopsis (gdzieś czytałam że może to być Thongchai Gold). Żółknie od brzegu liści do nasady. Rośnie teraz na wystawie wschodniej (na zimę), w śr. temp. ok. 17st. (nocą ok. 15, a w ciągu dnia ok. 20). Najgorsze jest jednak to, że zaczyna żółknąć także liść na tegorocznym przyroście (nawiasem mówiąc cały czas rosnącym). Część korzeni jest 'pusta' w srodku, miękka. Nie wiem czy je obciąć? Podlewany jest mniej więcej co 10-14 dni, od października nienawożony. Co mam teraz zrobić? Jak często w takiej sytuacji podlewać roślinę
Bardzo proszę o pomoc,
Pozdrawiam, Karolina

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: czwartek, 16 grudnia 2004 22:13:22
Witam,

to część tekstu, który jest w przygotowaniu do wstawienia na tej witrynie, czekamy tylko na wolniejszą chwilę w "rozkładzie jazdy" Jerzego...

To są rośliny wiecznie zielone i nie wymagają okresu spoczynku, jak to bywa z innymi dendrobiami. Powinny być podlewane po lekkim przeschnięciu. To może być co 2 do 5 dni, w zależności od wilgotności, ruchu powietrza i dawki światła.
Latem te rośliny powinny być nawożone co tydzień 1/4-1/2 dawki nawozu dla storczyków, natomiast w zimie raz na miesiąc. Przez cały rok można stosować nawóz o zrównoważonym stosunku NPK.
Te ciepłolubne rośliny lubią nocne temperatury w zakresie 15,5-18°C, a w dzień 21-30°C w ciągu całego roku.

Pozdrawiam,
Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl