Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Dendrobium Berry Oda
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: agnieszka
E-mail:  
Data: niedziela, 18 października 2009 22:11:07
Mam tego łobuziaka w swojej kolekcji już drugi rok i tylko w momencie nabycia cieszyłam się pięknymi kwiatami.Od tamtej pory zamiast pąków kwiatowych mój storczyk wypuszcza nieprawdopodobne ilości keiki i tak już drugi sezon ,na początku się cieszyłam ale ja chcę kwiatów
Proszę o radę ,chyba gdzieś nie jestem dobra dla mojego dendrobium

Autor: KRASNAL
E-mail: kkrasnal@op.pl
Data: poniedziałek, 19 października 2009 07:55:33
Nic się nie martw. Miałem to samo. Jak mu sie znudziło wypuszczać keiki to zaczął kwitnąć kilka razy w roku. Wypuszczanie keików trwało ok 2 lata.

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: poniedziałek, 19 października 2009 10:19:25
Jednym z powodów wytwarzania keiki , zamiast kwiatów przez dendrobia jest zbyt duża ilość nawozów azotowych w okresie wegetacji. Już w początkach sierpnia należy ograniczyć nawożenie nawozami bogatymi w azot, ewentualnie stosować niewielkie dawki nawozów tzw blossom booster ( mało azotu, więcej potasu ). Oczywiście sześciotygodniowy okres przesuszenia i przechłodzenia rośliny jesienią sprzyja wytwarzaniu kwiatów.

Pozdrowienia - Tomek

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: poniedziałek, 19 października 2009 10:29:42
Ja jestem pewien ze roslina ma za cieplo, i nie ma wystarczajacego spoczynku zimá, spadek nawet do 10 stopni wplynie korzystnie, natomiast w okresie wiosenno-letnim duza ilosc swiatlá jest niezbedna.

Pozdrawiam

Autor: agnieszka
E-mail:  
Data: poniedziałek, 19 października 2009 19:39:33
Co do ciepła to mój kwiatuszek ma cieplutko ,że hej .Postaram się go troszkę przechłodzić i przesuszyć ,tylko czy teraz gdy tak szleje z tymi keiki to nie wiem czy można z nim tak ostro.
Odnośnie nawożenia to ja leń jestem i często zapominam i właściwie to mogę powiedzieć ile razy w roku nawożę moje piękności ,więc to nie jest przenawożenie.
I oczywiście dziękuję wszystkim za rady

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl