Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Problemy z kwiatami dendrobium typu phalaenopsis
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: liwias
E-mail: liwias@o2.pl
Data: wtorek, 20 października 2009 08:58:30
Witam zwracam sie do bardziej doświadczonych forumowiczów o poradę.
Wiosną kupiłam przekwitnięte dendrobium typu phalaenopsis bez żadnej etykiety. Teraz zakwitło i wypuszcza pędy nawet na starej pseudobulwie, ale kwitnienie bardzo odbiega od takiego jakie widywałam na zdjęciach. Pąki nie rozwijają się do końca, a kwiaty utrzymują się na roślinie ok. 2-3 dni.
Nie mam pojęcia czy taka już uroda mojego egzemplarza, czy popełniam jakieś błędy w uprawie.
Stał na półce pod telewizorem i chyba pasowało mu to ciepełko, bo wypuszczał nowe pędy i miał grubiutkie i jędrne pseudobulwy.
Kiedy rozwiną pierwszego pączka i nie wyglądał tak jak inne pomyślałam, że ma za mało słońca i przeniosłam go na wschodni parapet w tym samym pokoju.
Namaczam co tydzień przegotowaną wodą ok. 30 minut. Co drugie, trzecie podlewanie dostaje tak jak moje falki nawóz do storczyków (połowa zalecanej dawki). I to wszystko.
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Kwiaty wyglądają tak jak na załączonym zdjęciu:

Autor: Barbara
E-mail:  
Data: wtorek, 20 października 2009 09:24:06
Proponowałabym zmienić mu miejsce .Ja kwiatów nigdy nie stawiam w pobliżu telewizora,ze względu na szkodliwe promieniowanie.Proszę postawić na jasny parapet.

Data: wtorek, 20 października 2009 09:27:47
Kiedy rozwinął tak dziwnie pierwszego kwiatka przestawiłam go właśnie na wschodni parapet, ale kolejne kwiaty rozwijają się tak samo

Autor: kamill
E-mail:  
Data: wtorek, 20 października 2009 13:07:59
To może taki jego urok?

Autor: Ania S.
E-mail:  
Data: wtorek, 20 października 2009 15:38:05
Czasem dzieje się też tak, gdy są słabe korzenie u storczyka. Dlatego radzę Pani wyjąć go z doniczki i sprawdzić, czy wszystko jest ok. Może na razie po górze tego nie widać, ale pod podłożem jest tragedia, bo np. szkodniki zaatakowły. Życzę szybkiego rozwiązania problemu.
Pozdrawiam, Ania

Data: wtorek, 20 października 2009 15:58:04
Wygląda na to, że korzenie są w porządku - trzymam dendrobium w przeźroczystej doniczce do storczyków i ceramicznej osłonce.

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: wtorek, 20 października 2009 21:38:41

Witam,

Dendrobium typu phalaenopsis wymaga stanowiska bardzo jasnego (a nie półki pod telewizorem ), ciepłego, stale wilgotnego podłoża z lekkim tylko przesychaniem (moczenie raz na tydzień to może być za mało) i podwyższonej wilgotności otoczenia. Prawdopodobnie któryś z tych czynników nie jest właściwy . Proszę to przeanalizować...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: wtorek, 20 października 2009 21:47:44
Ja każdego nowego storczyka traktuję połową tabletki Provado Plus. Nieliczne to przypadki kiedy kupione storczyki były całkowicie wolne od szkodników. Marta

Data: wtorek, 20 października 2009 21:57:13
Dziękuję za rady - postaram się zwiększyć wilgotność powietrza i częściej podlewać, stoi teraz na najjaśniejszym parapecie w mieszkaniu - tylko nie wiem czy to kwitnienie da się jeszcze uratować?

Data: poniedziałek, 26 października 2009 16:04:20
Witam ponownie, zastosowałam się do rad, zwiększyłam wilgotność powietrza i przestawiłam na lepiej nasłoneczniony parapet. Kilka pączków opadło, ale dzisiaj w końcu pierwszy kwiatek rozwinął się w całości. Mam nadzieję, że utrzyma się dłużej na pędzie niż wcześniejsze

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl