Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Katleja- nowy nabytek
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: kamil
E-mail: kuszow@gmail.com
Data: poniedziałek, 26 października 2009 20:53:00
Na zdjęciu poniżej jest mój dzisiejszy poprawiający humor nabytek, tylko jedna mała sprawa jak sie tym zajmować i czy to jest aby napewno katleja- pani w kwaiciarni uprzejmie mi powiedziała ,że to cambria a na to ,to ta roslina nie wyglada

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: wtorek, 27 października 2009 10:32:08
Witam !
Tak, to zdecydowanie hybryda katleji . Jeżeli nie ma fiszki z nazwą to lepiej nie dochodzić do niej po fotografiach bo to do niczego nie prowadzi... . Uprawa hybryd katleji jest raczej prosta i sprowadza się do podlewania co 2-3 dni w okresie wzrostu ( podłoże powinno przesychać na 1-2 dni ) . Wtedy też stosujemy nawozy ( katleje wymagają więcej nawozów niż inne storczyki). Zimą ograniczamy trochę podlewanie np 1 raz w tygodniu i nie stosujemy nawozów. przesadzanie tylko wiosną ,kiedy widać nowe korzonki. Powodzenia !

Tomek

Autor: Paweł
E-mail: zor_an@wp.pl
Data: wtorek, 27 października 2009 14:23:04
A ja proponuję inne rozwiązanie.
Przesadzić do szerokiej, ale płytkiej doniczki (np. do begonii) i bardziej przesuszać, czyli latem podlewanie mniej więcej raz w tygodniu, kiedy rośnie. Jak wykształcą się pochewki kwiatowe - bardziej przesuszyć i ograniczyć nawożenie. Kiedy będzie widać zalążki kwiatów - wznowić i jedno, i drugie, ale bez przesady.
I przydało by się trochę otworów w bokach doniczki. Moje katleje tworzą bardzo gęsty system korzeniowy i bez tego słabo by przesychało podłoże.
Byłbym zapomniał: teraz podlewam co dwa tygodnie.

Autor: kamil
E-mail: kuszow@gmail.com
Data: wtorek, 27 października 2009 16:02:16
Ważne ,że to katleja. Pani w kwiaciarni , w której ją kupowała mało się nie pokłóciła jak jej powiedziałem ,że to katleja. Dziękuję Panowie za wskazówki.

Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: wtorek, 27 października 2009 16:57:42
Mało która pani w kwiaciarni tak naprawdę wie co sprzedaje, a jeśli chodzi o storczyki to z wiedzą u nich jeszcze marniej. Hybrydka urocza i moim zdaniem fajniejsza od cambri

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl