Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  BULBOPHYLLUM RETICULATUM
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: pysia34
E-mail: barbarakrawczyk@wp.pl
Data: niedziela, 1 listopada 2009 19:43:29
Kupiłam w Dreźnie storczyka - oczywiście jako zwykła ignorantka - górna półka w zakresie pielęgnacji - przykładowe zdjęcie tego bulba http://www.edit.ne.jp/~kohsaka/hj_html/jb_ret1.htm wyczytałam -post factum że to jeden z najbardziej kapryśnych storczyków czy ktoś z Was go uprawia? Dodam że to storczyk który już na wystawie pierwszego dnia pozostawiał wiele do życzenia Obecnie jego charakterystyczne spłaszczone bulwy zasychają to samo dzieje się z liśćmi. Czy ktoś może mi podpowiedzieć coś na temat uprawy? W przeciwieństwie do zwykłych bulbophyllów ten ma cienkie nieskórzaste liście z pięknym rysunkiem.

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 1 listopada 2009 20:01:43

Witam,

mamy go w pracy... wymaga ciepła i wysokiej wilgotności, nie lubi zraszania liści, lubi stale wilgotne, ale nie mokre podłoże.

I to by było na tyle wiadomości...niewiele, niestety

Życzę powodzenia i pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: niedziela, 1 listopada 2009 20:12:07
Pytałem ostatnio o Bulbophyllum bulboluba i bulboznawcę Piotra M. Może więc go zacytuję (zanim się na forum pojawi ):
"Bulb. reticulatum - to porasta liściaste podłoże rzadko się wepnie trochę na jakiś pień, Borneo - Sarawak, temp cały rok w nocy koło 21 , w dzień 31, ekstremalne temp. 17,36 , wilgotność 82-89%, musi mieć w podłożu choć odrobinę skałki - węglan wapnia/kalcyt itp, podobno wtedy tylko kwitnie no ale to tak z przymrożeniem oka trochę, warte dla liści oby tylko żyło... ja zatłukłem już 2-3 rośliny- no ale gablotki nie było... a i co by jeszcze nastraszyć to liść czasem bywa duży a odstępy miedzy liśćmi tez, ale i tak warto próbować hehe ;-\"
Pzdr Jurek

Data: niedziela, 1 listopada 2009 20:17:17
Dzięki Wiem już że powinnam zawczasu kupić kolejne znalazłąm w Niemczech u jednego z hodowców Moje pierwsze podejście chyba zakończy się fiaskiem, chociaż może Wasze informacje dadzą jeszcze podratować moją piękną roślinkę i coś z niej zostanie zaraz rzycę w gablotkę choć dość spora jak na warunki mojego orchidarium i ciężko będzie upchnąć. Co do skałki coś się znajdzie wapoennego w sklepie akwarystycznym, jak nie to zwykły gruzik wapienny na początek musi wystarczyć. Już jutro zrobie mu przemeblowanko. Bardzo ale to bardzo mi się podoba. I wcale nie musi kwitnąć jak dla mnie

Data: niedziela, 1 listopada 2009 20:45:24
drugie zakupione bulbo to BULBOPHYLLUM VIRESCENS nie ma tak wyraźnego rysunku na liściach jak to pierwsze czy też jest takie wapniolubne?. W paczce z reticulatum były trzy kawałki bulbo- dwa z nich są suche i nie mają nowych korzonków, trzeci któremu trafiło się w koszyku miejsce z keramzytem ma korzonek może się uda coś wskrzesić

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl