Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Catasetum ochraceum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: poniedziałek, 30 listopada 2009 23:19:19
Czy ktoś z Państwa uprawia Catasetum ochraceum? Czy wymaga jakichś szczególnych zasad? Wszystko co jest w inern wyczytałam . Brakuje mi praktyki, a nie chciałabym skazywać rośliny na doświadczenia . Marta

Data: środa, 24 marca 2010 08:28:18
Nikt nie uprawia tej skromnej ,,myszeczki,, ale na następne pytanie uprawiający ,,śpiochy,, chyba będą mogli mi odpowiedzieć. Roślina składa się z trzech psb: 8cm, 9cm i 13cm. Nowa psb ma 24cm i jeszcze liście nie są rozwinięte bo tworzą stożek. Jednak nad szyjką korzeniową spomiędzy liści przebija się łodyga kwiatowa ! 25.XII nowa psb miała 2cm i niektóre korzenie były w podłożu, 2.I. zaczęłam zasilanie. . Grubaśne teraz korzenie są zagłębione w podłożu i przypuszczam że mają po kilka cm. Czy to jest prawidłowa kolejność? Wydaje mi się że najpierw powinna się wytworzyć nawet rozeta liści. Zasilam storczyki nawozem Orchi Fit autorstwa Roellke. Podlewany jest co tydzień słaabiutkim roztworem. Wygląda dobrze . Ten, oraz Cycnoches chlorochilum (wznowił wzrost) to moje pierwsze śpiochy i dzięki Państwa uwagom idzie mi nieżle ale ta łodyga kwiatowa wydaje mi się przedwczesna . Marta

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 24 marca 2010 08:35:09

Witam,

wszystko jak najbardziej prawidłowo, ale proszę uważać z wodą. Psb ma jej w sobie ogromną ilość.

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: środa, 24 marca 2010 12:22:42
ojjjjj, odetchnęłam ! Cieszę się że na razie idzie wszystko planowo . Dziękuję. Marta

Autor: Michał Czarnecki
E-mail: misiek422@gmail.com
Data: niedziela, 28 marca 2010 00:53:59
Nie będę podważał słów pani Siemińskiej, natomiast od siebie powiem, że to Catasetum (jak większość, o ile nie każde, ale wszystkich nie znam i wszystkich nie mam) wymaga w okresie wegetacji (mimo wszystko) duuuuuużo wody i dużo nawozu, stanowisko jasne, ale nie palące słońce, temperatura umiarkowana do ciepłej. Proszę o zdjęcie kwitnącej rośliny na maila. Pozdrawiam

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 28 marca 2010 09:09:33

To prawda, że wszystkie Catasetinae wymagają dużej dawki nawozów w okresie wegetacyjnym, ale z wodą to raczej trzeba uważać. Korzenie starych pseudobulw (o ile nie są wycięte) mogą zagniwać i może się to przenieść na nowe psb. Nowe psb są dość wrażliwe na zalanie. Jeżeli końcówki korzeni są świeżutko zielone to oznacza, że nie potrzeba zbyt wiele wody. Ważne jest natomiast utrzymanie dość wysokiej wilgotności otoczenia.

Pozdrawiam,
Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl