Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  jak nawozić??
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: gotka
E-mail: gotka_k@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 25 stycznia 2005 08:23:13
Witam. Najpierw dziękuje za pomoc w identyfikacji storczyka!
A teraz mam inny problem...nie wiem mianowicie jak nawozić storczyki - tzn kiedy(czy jak zaczyna wypuszczac nowy ped, czy jak kwitnie, czy moze po przekwitnieciu - mam juz metlik), jak czesto i czy np. mozna nawozic gotowymi preparatami kupionymi np. w kwiaciarni. Mam 1 książkę o pielęgnacji storczyków i czytałam parę artykułów w gazetach, ale czasem informacje zawarte w tych zrodlach sie wykluczają
Mam storczyki z 3 gatunków: Phalenopsis, Cymbidium i Dendrobium Yamamoto.
Z góry dziękuję za wszelkie informacje na ten temat.

Autor: gotka
E-mail: gotka_k@poczta.onet.pl
Data: środa, 9 marca 2005 11:59:38
HELP!!!

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: środa, 9 marca 2005 12:24:34
KAŻDY NAWÓZ DLA STORCZYKÓW (a te nawozy są POWSZECHNIE dostępne w hipermarketach, centrach ogrodniczych i w wielu kwiaciarniach) ma etykietę z dokładnymi instrukcjami - wystarczy przeczytać....

A to kilka moich uwag:

Są hodowcy, którzy w ogóle nie nawożą storczyków, wychodząc z założenia, że ilość minerałów dostępna dla tych roślin w warunkach naturalnych jest minimalna. Rośliny nie umierają od braku nawozu - co najwyżej są mniejsze.

Jeśli ogranicza się podlewanie (np. w okresie spoczynku zimą), należy też ograniczyć nawożenie.

Zamiast nawożenia co miesiąc, można też nawozić przy każdym podlewaniu, ale 1/4 zalecanego na opakowaniu stężenia (czyli dając czterokrotnie więcej wody).

To tyle,
Jerzy

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl