Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  RATUNEK dla mojego Storczyka
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: KasiaaP
E-mail: livlilo@o2.pl
Data: środa, 27 stycznia 2010 15:58:37
Witam Wszystkich miłośników Storczyków!
Proszę o pomoc dla mojego storczyka którego mam od sierpnia zeszłego roku.Kwitł do października. Nie sprawiał żadnych kłopotów, zaczął wypuszczać młody listek. Nic nie wskazywało na jakiś problem. Podlewany raz na 2 tyg, przegotowaną ustaną wodą.Co trzecie podlewanie z nawozem. Środek nigdy nie był zalany.
Wczoraj zauważyłam ze listek zżółkł i zaczął schnąć. Pojawiły się czarne kropeczki. Pozostałe liście nie wyglądają na chore. Został odseparowany od pozostałych storczyków. Bardzo proszę o pomoc.

Autor: axela
E-mail: axela20@wp.pl
Data: środa, 27 stycznia 2010 19:05:09
ja bym stawiała na przemarżnięcie-przewianie zimnym powietrzem.

Autor: KasiaaP
E-mail: livlilo@o2.pl
Data: poniedziałek, 1 lutego 2010 23:04:05
Witam, dziękuję za odpowiedź. Niestety przewianie i przemrożenie nie wchodzi w grę.Tu gdzie mieszkam nie jest tak mroźno jak w Polsce, są +temp. Póki co wycięłam listek u nasady, zasypałam węglem. Czas pokaże co będzie dalej. Liczę ,że uda mi sie go uratować. pozdrawiam

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: wtorek, 2 lutego 2010 19:55:09
Może z boku wytworzyć nowy stożek wzrostu i rozetę. Będzie to trwało ~3 lata. Tak uratowałam koleżanki phalaenopsis z zalanym stożkiem wzrostu. Marta

Autor: Michał
E-mail:  
Data: środa, 3 lutego 2010 07:42:14
Marta, nie żartuj. To nie będzie trwało 3 lata; roślina jest w dobrej kondycji, pozbiera się w góra pół roku. Jakbym miał czekać 3 lata, to bym tą roślinę wyrzucił

E-mail:  
Data: środa, 3 lutego 2010 07:44:38
A liść zgnił, ponieważ w stożku wzrostu zgromadziła się woda. To nie jest przemrożenie. Kiedy się kupi pierwszego storczyka, zwykle biega się ze spryskiwaczem co 5 minut, bo przecież "musi mieć wysoką wilgotność powietrza"... a skutki są właśnie takie.

Autor: Natalia
E-mail: emicha27@interia.pl
Data: środa, 3 lutego 2010 16:29:09
KasiaaP wyraźnie napisała,że stożek nigdy nie był zalany!

E-mail:  
Data: środa, 3 lutego 2010 22:40:12
Natalia, jak zwykle musisz wtrącić swoje trzy grosze. Nie podważam, że stożek wzrostu nie był zalany; w zimie wystarczy ZRASZANIE-metabolizm roślin jest na tyle spowolniony, że w takich warunkach łatwo rozwijają się grzyby lub bakterie.

E-mail:  
Data: środa, 3 lutego 2010 22:43:30
Poza tym naucz się rozsądnie używać wykrzykników. Tutaj nikt na nikogo nie krzyczy.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl