Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Które storczyki bywają długowieczne?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Joanna Sawicka
E-mail: joanna_soltan@yahoo.com
Data: niedziela, 7 lutego 2010 23:28:07
Witam uprzejmie,
Przeczytałam w ciągu kilku dni większość postów z tej grupy, bardzo ciekawych w większości. Chciałabym się dowiedzieć jakie gatunki, odmiany lub hybrydy w warunkach domowych udało się Państwu utrzymać przy życiu (owocnym tzn. kwitnącym) najdłużej? Pytam, ponieważ chciałabym się zaangażować na dłużej w związek ze storczykiem , na innej stronie o storczykach ktoś sugerował, że niektóre obecne w handlu rośliny są kwiatami "jednorazowymi". Wolałabym więc zainwestować wysiłki i uczucia w roślinkę, która pobędzie ze mną dłużej, nawet jeśli będzie potrzeba popracować nad stworzeniem jej optymalnych warunków. Dziękuję, pozdrawiam i nie proszę o identyfikację moich falenopsisów

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 8 lutego 2010 08:16:18
Witam Pani Joanno!
Z moich doświadczeń wynika, że przy zachowaniu odpowiednich warunków pielęgnacji(nie wliczając w to nagłego ataku jakiejś choroby, po którym stracimy roślinę)- długowiecznymi roślinami są hybrydy falenopsisów.W swojej kolekcji posiadam rośliny 10 - letnie, które mają się dobrze i spodziewam się z ich strony dalszych kwitnień, podobną opinię mam o mieszańcach katlei -pozdr. serdecznie z Kielc!

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: poniedziałek, 8 lutego 2010 08:29:57
Zgadzam sie co do slowa odnosnie hybryd Phalaenopsis. No ale wtedy musi trafic sie zdrowy i dorodny okaz juz od samego poczatku. Osobiscie uwazam, ze hybrydy o bialych kwiatach wykazuja czesto silniejsze tendencje do "przetrwania". Maja bardziej rozbudowane bryly korzeniowe i bardzo ladne liscie =) No ale to oczywiscie nie jest zadna regula, a tylko wlasne spostrzezenie
Wszystko oczywiscie zalezy od warunkow jakie mozna zapewnic w domu. Jaka ogolnie panuje wilgotnosc powietrza, naslonecznienie w ciagu roku, temperatury. U jednego dobrze bedzie roslo to, a u drugiego tamto. U mnie niezbyt dobrze rosna hybrydy Cattleya i gatunki Encyclia, ale za to gatunki Dendrobium maja sie calkiem niezle. Egzemplarze z rodziny Epidendrum rowniez wydaja sie byc zadowolone

Autor: Krzysztof
E-mail:  
Data: poniedziałek, 8 lutego 2010 08:49:22
Moja najstarsza roślina (biało kwitnąca Phalaenopsis) ma 17 lat.

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: poniedziałek, 8 lutego 2010 18:05:06
Pierwszego storczyka kupiłam tuż po Okrągłym Stole. Patrzyłam przez szybę kiosku i nie mogłam uwierzyć że już mamy storczyki . Na początku były b. tanie . Zadręczyłam go ale zaraz potem kupiłam następnego Phalaenopsis hybr i żyje ze mną do teraz (kwiaty lila-róż cieniowane). Długowieczne też są Zygopetalum mackayi i Cymbidium hybr. Traktuję je z większą czułością niż pozostałe. Gdy mają dobrze żyją tak samo długo ,,a nawet o jeden dzień dłużej,,. Marta

Autor: Michał
E-mail:  
Data: wtorek, 9 lutego 2010 07:48:50
Przy odpowiedniej pielęgnacji KAŻDY storczyk jest długowieczny. Na uwagę zasługują gatunki/odmiany o sympodialnym typie wzrostu, bo te o monopodialnym mają tendencje do "łysienia", a po odmłodzeniu (obcięciu martwej dolnej części) nie zawsze odzyskują wigor. Czytałem natomiast, że w sprzedaży bywają katleje (konkretne okazy) z XIX wieku pozdrawiam

Autor: Joanna Sawicka
E-mail: joanna_soltan@yahoo.com
Data: wtorek, 9 lutego 2010 20:17:40
Dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedź, spotkałam się na innym forum z opinią, że cambrie są storczykami wyprodukowanymi tylko w celu jednorazowego obfitego kwitnienia, nie bacząc na ich możliwość zaadoptowania się do środowiska innego niż wspomagane szklarniowe - że kolejne przyrosty w warunkach domowych stają się coraz mniejsze i mają coraz mniejsze pseudobulwy. Mnie się te rózne hybrydki podobają i chciałam się upewnić czy warto się starać. Z doświadczenia własnego : w zeszłym roku kupiłam vuylstekearę na wystawie storczyków w bibliotece uniwersyteckiej - miała jedną pseudobulwę i jeden pęd kwiatowy -tegoroczny przyrost wydawał mi się nie mniejszy za to z dwoma pędami kwiatowymi - ale już miałam wątpliwości czy to nie kwitnienie desperackie przedśmiertne ...

Autor: Anna B
E-mail:  
Data: środa, 10 lutego 2010 11:53:48
Moje cambrie maja po 6-7 lat, przyrosty wcale niesą mniejsze niz te stare pseudobulwy, przeciwnie - raczej większe. Kwitną co roku, czasem i 2 razy na rok. Trzeba tylko przestrzegać ich wymagań.
Z nawozów stosuję tylko bardzo słaby roztwór kurzaka.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl