Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  phalaenopsis jak obciąć pęd
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: marta k
E-mail: madako_22@o2.pl
Data: sobota, 29 stycznia 2005 16:13:18

cześc
dzięki za wszystkie dobre rady na moje porzednie pyranie, a teraz mam inne: jak obciąć POPRAWNIE pęd kwiatowy u przekwitłego phalaenopsis. Tak jasne wiadomo, że jak przekwitnie to obciąc nad trzecim lub czwartym pędem, ale gdrzie obciąć po kolejnym kwitmieniu? ( na starej łodydze, na nowej, a może obciąc całą???)
pozdrawiam marta

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: sobota, 29 stycznia 2005 16:52:11
Odsyłam do artykułu FAQ na witrynie PTMO - Czy i gdzie ciąć – oto jest pytanie!.

Z artykułu wynika także, że obcinanie pędów jest WYŁĄCZNIE kwestią estetyczną, więc nie ma POPRAWNEJ metody obcinania, pod warunkiem, że przy okazji nie potnie Pani rośliny na kawałki - nie sądzę, żeby zaszkodziły nawet zardzewiałe nożyczki

Jerzy

Autor: Anna B.
E-mail:  
Data: wtorek, 1 lutego 2005 15:07:28
Obcinać najlepiej nad pierwszym aktywnym oczkiem od góry licząc. To trzecie - czwarte oczko to raczej umowne, co będzie jeśli jest ich tylko dwa? Można też nie obcinać w ogóle, czekając aż roślina sama się zdecyduje, gdzie i czy w ogóle wypuścić następny pęd kwiatowy. U mnie czasem zdarza się, że rozwijają się uśpione pąki kwiatowe z samego końca kwiatowego pędu, te które nie rozwinęły się wraz z innymi, tylko poczekały sobie np. 2 miesiące.

Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@kowalska-stiasny.com.pl
Data: wtorek, 1 lutego 2005 16:18:57
Witam,
po wielu próbach stwierdziłem, że roślina i tak sama podpowie gdzie obciąć (martwa część zaschnie nad oczkiem i tam można ciachnąć), a jak się za wcześnie obetnie to można pozbyć się kolejnych kwiatów na pędzie.
pozdrawiam,
Piotr Bałdyga

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl