Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Cycnoches loddigesii
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Magda
E-mail: rawska@op.pl
Data: czwartek, 4 marca 2010 11:17:57
witam,
jestem od niedawna posiadaczką tej rosliny,która składa się 1 dużej pseudobulwy i 1 malutkiej, która właśnie rośnie.Pytanie brzmi:czy mam już zacząć podlewać czy poczekać do momentu aż maleństwo puści korzonki?
na stronce swiatorchidei.com.pl można było znaleźć fajne informacje o tej roślinie,ale od paru dni nie działa..
pozdrawiam
Magda

Autor: Agata
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: czwartek, 4 marca 2010 12:33:48
Strona dziala pod nazwa: swiatorchidei.rox.pl. Pzdrawiam Agata

Data: poniedziałek, 8 marca 2010 14:42:23
podbijam temat...
naprawdę nikt z czytelników tego forum nie hoduje tego storczyka????
dodam,że arkusz uprawy przeczytałam i kwestia podlewania jest niejasna
p.s. podana strona nie działa

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: poniedziałek, 8 marca 2010 16:14:07

Witam,

Wszelakie Catasetinae, a więc i Cycnoches zaczyna się podlewać, gdy korzenie nowej pseudobulwy zagłębią się w podłoże. Wcześniej, o ile nie możemy zapewnić bardzo wysokiej wilgotnośći, można okazjonalnie zamgławiać podłoże. Jest to jednak niebezpieczne dla nowych przyrostów.

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Agata
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: poniedziałek, 8 marca 2010 19:53:29
http://swiatorchidei.rox.pl/forum

Data: wtorek, 9 marca 2010 07:17:21
bardzo dziekuję za pomoc

Autor: Barbara
E-mail: basia.h12@wp.pl
Data: wtorek, 9 marca 2010 09:13:10
Gdy pojawi sie nowy przyrost radze przesadzic w nowe podloze.Ja stosuje kore o sredniej granulacji i niewielkiej ilosci chipsow kokosowych,wegla drzewnego i lisci bukowych.Doniczke ustawiamy w lekkim dosć jasnym miejscu.Na poczatku tylko powierzchniowo zraszamy podłoze(nie pseudobulwy)Gdy pojawia sie pierwsze listki zaczynamy nawozic.Intensywność nawozenia i podlewania musi byc dostosowana odpowiednio do wzrostu rosliny.Ja stosuje nawoz Petersa 30-10-10.Gdy nowa pseudobulwa jest w pełni wyrosnieta ograniczamy podlewanie i nawozenie.Kwitnie w koncowym okresie lata.

Data: wtorek, 9 marca 2010 11:23:53
Pani Barbaro, a stare korzenie Pani obcina???
mój Cycnoches jest świeżutkim zakupem i narazie idę po omacku..w tej chwili rośnie mu malutka bulwa,jeszcze nie wytwarza korzonków
ciekawi mnie też,czy każdego roku bulwa wytwarza tylko 1 nową bulwę? oraz czy pozostawienie starych bulw(bez dzielenia) wpływa jakoś na kondycję rośliny(kwitnienie)?mam na myśli więcej niż 2 bulwy w doniczce
pozdrawiam i dziękuje za cenne informacje
Magdalena

Autor: Barbara
E-mail: basia.h12@wp.pl
Data: wtorek, 9 marca 2010 12:20:30
Cycnochesy mam dopiero od roku.Jednego,ktory sie wybudził przesadziłam.Nic nie obcinałam.Myslę,ze jak roslina starsza,to będzie okazalsza.Czas pokaże.

Autor: Beata P.
E-mail:  
Data: wtorek, 9 marca 2010 13:57:21
Oczywiście że pozostawienie starych pseudobulw wpływa na kondycję rośliny: im więcej pseudobulw (nawet bezlistnych) tym lepsza kondycja rośliny i lepsze kwitnienie!

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl