Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Co to za storczyk Prosze o pomoc
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka
E-mail: ahejda@wp.pl
Data: poniedziałek, 8 marca 2010 22:56:57
Witam Wszystkich.
Wczoraj uratowałam storczyka przed wyrzuceniem. Moja koleżanka stwierdziła że za długo czekała żeby zakwitł...więc go przygarnęłam. Jednak mam problem nie wiem co to za odmiana?Proszę o pomoc.

Autor: Agawa
E-mail: apaf@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 11 marca 2010 13:35:41
najprawdopodobniej jakaś cambria

Autor: patrykgiel
E-mail: patrykgiel2@o2.pl
Data: sobota, 13 marca 2010 14:03:25
Ja myślę, że może to być Miltoniopsis

Autor: storczykowa panna
E-mail:  
Data: niedziela, 14 marca 2010 10:26:47
Większe prawdopodobieństwo,że jest to Cambria .;]

Autor: Paweł
E-mail:  
Data: poniedziałek, 15 marca 2010 09:33:16
Naprawdę? A po czym to wnosisz? Bo gołym okiem widać, np. po braku wyraźnych pseudobulw, po wąskih i jaśniejszych niż u Cambrii liściach że to raczej Miltoniopsis.

Autor: storczykowa panna
E-mail:  
Data: środa, 17 marca 2010 10:10:21
Młode przyrosty u Miltoniopsis wyglądają zupełnie inaczej ;]

Autor: Paweł
E-mail:  
Data: środa, 17 marca 2010 13:13:28
Nieprawda. Ten przyrost ma już ładne kilka - kilkanaście miesięcy. A płaska pseudobulwa z tyłku wygląda na bulwę Miltoniopsisa.

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: środa, 17 marca 2010 21:49:02
A może to Brassia?

Autor: Kamil.W
E-mail:  
Data: środa, 17 marca 2010 22:38:44
Proponuje uprawiać jak oncidium jak się rozrośnie i zakwitnie to się zobaczy co to jest.

Autor: Michał Czarnecki
E-mail: misiek422@gmail.com
Data: niedziela, 28 marca 2010 01:36:52
Agnieszko, jest to na 99 % jakaś tam Cambria-na pewno nie Burrageara, najprawdopodobniej Odontocidium. Patryku, nie ma pseudobulwy, bo to młody przyrost, jeszcze nie urosła. Pawle, chyba nie widziałeś na oczy Miltoniopsisa, to na 200 % nie jest storczyk z tego rodzaju. Jak zakwitnie, będzie wiadomo na 100 %, co to jest. Oczywiście nie będzie znana nazwa odmiany, chyba że trafiłaś na jakąś szczególnie popularną, jak "Violetta van Holm' na przykład. Co do uprawy: duuuuużo słońca (okno południowe lub zachodnie), ciepło, duuuużo wody (ale podłoże nie może być rozmokłe), naturalnie nawozy w okresie wzrostu, zimą mniej wody, bez nawozu, do tego wysoka wilgotność powietrza przez cały rok-ok. 60 % przynajmniej. Uda się, a z koleżanki jest... no, niezbyt rozgarnięta, a na pewno niecierpliwa osóbka. Roślina jest piękna, zdrowa, nowy przyrost na pewno wyda kwiaty, no chyba że poskąpisz mu wody, nawozu i światła. Pozdrawiam

Autor: Michał Czarnecki
E-mail: misiek422@gmail.com
Data: niedziela, 28 marca 2010 01:37:54
Może to być też Odontonia (Odontoglossum x Miltonia), bo liście są delikatniejsze niż u mojego Odontocidium-mam jedno, bo nie znoszę hybryd powodzenia

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl